NOS SportAangepast

Meten is weten: nieuw pak moet shorttrackers aan goud helpen

Primeur voor shorttrackers: een pak vol sensoren

De Nederlandse shorttrackers hebben in aanloop naar de Olympisch Spelen een primeur met een nieuw pak vol technologische snufjes. "Ik denk dat we een uniek product in handen hebben", aldus bondscoach Jeroen Otter.

Het is niet de eerste keer dat er wordt geïnnoveerd met een schaatspak. Op de Spelen van 1998 in Nagano zouden aerodynamische strips op de Nederlandse schaatspakken volgens onderzoekers van de TU Delft een halve seconde winst per ronde opleveren. Gianni Romme won er twee keer goud mee, maar de invloed van het pak is moeilijk te meten.

De shorttrackers hebben nu ook een nieuw pak, maar het is niet zoals dat van Romme destijds. Tijdens wedstrijden mag het niet gebruikt worden en het maakt ze ook niet sneller. Maar het kan wel heel veel meten en daar kunnen ze in de trainingen volgens bondscoach Otter veel voordeel uithalen.

Directe informatie en feedback

De pakken zijn voorzien van vijf sensoren die informatie doorgeven over de houding van de schaatsers. Die houding is belangrijk, want dieper zitten betekent een betere afzet en betere bochten. Met een app op zijn telefoon kan Otter direct zien of bijvoorbeeld Sjinkie Knegt of Suzanne Schulting in de ideale houding zit én feedback geven: een druk op de knop geeft een trilling op de pols van de schaatser.

"Ik kan gelijk een signaal geven of ik tevreden ben of dat we iets moeten veranderen. Dat is ideaal natuurlijk", aldus Otter. "Normaal gesproken moet ik tijdens de training feedback geven op basis van gevoel, of achteraf de videobeelden bekijken. Maar nu kan ik direct een signaal geven dat het geweldig gaat of doorgeven dat hij omhoog komt."

Suzanne Schulting, die in Zuid-Korea op vier onderdelen in actie komt, gelooft dat de speciale pakken van de Nederlandse ploeg doorslaggevend kunnen zijn. "Het ligt zo dicht bij elkaar in de wereldtop. Je gevoel op het ijs en je eigen intuïtie zijn natuurlijk superbelangrijk, maar dit zijn wel de laatste kleine procentjes die het verschil kunnen maken tussen goud of zilver."

Ook Knegt is enthousiast. "In wedstrijden gebeurt het nog steeds op gevoel en intuïtie, maar tijdens trainingen zijn dit hele mooie middelen om naar perfectie te streven."

"Het is heel mooi dat ik nu tijdens de training een signaal krijg wanneer ik het goed doe of nog dieper moeten zitten. En dan hopen dat het tijdens de wedstrijden gewoon vanzelf gaat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl