Trump feliciteert Steve Bannon met zijn positie als hoogste adviseur bij de inauguratie van de staf van het Witte Huis.
NOS NieuwsAangepast

Ontmoeting Trump-kamp met Russen was foute boel, zegt oud-adviseur Bannon

De voormalige topadviseur van de Amerikaanse president Trump, Steve Bannon, vindt dat de ontmoeting van Trumps zoon en schoonzoon met een Russische advocate alles weg heeft van "verraad" en "onvaderlandslievend" is. Bannon doet zijn uitspraken in een nog te verschijnen boek van journalist Michael Wolff, dat is ingezien door The Guardian.

De ontmoeting tussen de Trump-entourage en de advocate Natalia Veselnitskaja in de Trump Tower vond plaats tijdens de verkiezingscampagne, in juni 2016. De advocate had mogelijk belastende informatie over Hillary Clinton, die Trump zou kunnen inzetten in de campagne.

"Zelfs als je denkt dat dit niet verraderlijk, onvaderlandslievend of foute boel was - wat ik wel vind - dan nog had je de FBI moeten bellen", zei Bannon in het boek van Wolff. Hij interviewde Bannon vlak nadat The New York Times de omstreden ontmoeting had onthuld, maar nog voordat Bannon werd ontslagen uit het Witte Huis.

Bannon vervolgt dat hij het vooral dom vindt dat er geen betere dekmantel is verzonnen door de aanwezigen. Als je dan zo'n ontmoeting organiseert, dan had hij nooit voor de Trump Tower gekozen, zonder advocaten erbij, zegt hij.

De Trump Tower-ontmoeting is onderdeel van een onderzoek van oud-FBI-directeur Robert Mueller naar mogelijke inmenging van Rusland in de Amerikaanse verkiezingen. Een van de aanwezigen, oud-campagnemanager Paul Manafort, is inmiddels beschuldigd van het witwassen van 18 miljoen dollar, fraude, heimelijk werk voor een buitenlandse mogendheid en het afleggen van valse verklaringen. Daden die hij zou hebben gepleegd voordat hij campagnechef was van Trump.

Landverraad?

"Hoewel het interessant is dat een belangrijke oud-medewerker als Bannon zich zo uitspreekt over Trumps zoon en schoonzoon, is het natuurlijk niet aan hem om te bepalen of de ontmoeting landverraad is. Die beslissing ligt bij speciaal aanklager Robert Mueller, die het Rusland-onderzoekt leidt", zegt Amerika-correspondent Arjen van der Horst.

"De uitspraken van Bannon zijn vooral interessant omdat het de dynamiek in het Witte Huis blootlegt. Bannon is een controversiële figuur. Hij wordt gehaat door Republikeinen in het Congres en creëerde als adviseur van Trump veel onrust in het Witte Huis. Chef-staf John Kelly zag hem als een stoorzender en werkte hem uiteindelijk weg uit het Witte Huis."

"Tegelijkertijd is Trump doodsbenauwd zijn harde kern te verliezen", zegt Van der Horst. "Bannon is de baas van de populistisch-rechtse website Breitbart, die populair is bij een groot deel van Trumps achterban. Trump heeft zich tot nu toe nooit hard durven afzetten tegen Bannon, met wie Trump nog geregeld belt. Maar mogelijk drijft dit nu toch een wig tussen de twee."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl