Younes, Ayoub en Reza: gratis vertrek of toch verkopen?

Aangepast
Amin Younes in het shirt van Ajax Pro Shots

De meeste eredivisieclubs gaan komende week op trainingskamp naar Zuid-Europese badplaatsen. Daar zullen de clubbestuurders enkele belangrijke beslissingen moeten nemen. Gaan we na dit seizoen verder met de hoofdtrainer? Een vraag die de leiding van AZ niet moeilijk zal vallen.

En hoe ziet onze spelersgroep er na de winterstop precies uit? In vrijwel elke selectie hebben wel enkele spelers een aflopend contract. En dus worstelt elke technisch directeur met dezelfde vraag: laten we de speler komende zomer gratis de deur uit lopen of proberen we in deze transferperiode toch nog een riante transfersom te krijgen. De belangrijkste tien spelers met een aflopend contract op een rij.

Amin Younes (Ajax)

De Duitser tekende in juli 2015 een driejarig contract in Amsterdam. Een doorbraak in de Bundesliga was uitgebleven en de vleugelspeler probeerde nu zijn geluk in Nederland. Inmiddels is Younes international; hij won met Duitsland vorig jaar zomer zelfs de Confederations Cup. Hij wilde de afgelopen jaren zijn contract in Amsterdam niet verlengen en is dus transfervrij komende zomer. Wil Marc Overmars de komende weken de Duitser laten gaan? Misschien is het woord wel aan de nieuwe trainer, Erik ten Hag? Vanuit Italië heeft Napoli inmiddels laten weten een tussentijdse transfer wel te zien zitten.

Ajax heeft inmiddels Hassane Bandé voor komend seizoen vastgelegd. Bandé is een rechtsbenige linksbuiten uit Burkina Faso, die onlangs zijn debuut maakte voor de nationale ploeg, en bij KV Mechelen aan een sterk seizoen bezig is.

Yassin Ayoub (FC Utrecht)

De motor op het middenveld bij FC Utrecht was afgelopen zomer al druk bezig met een transfer. Maar tot twee keer toe ketste een overgang naar Turkije af. "Ik wil nog minstens een half jaar knallen bij Utrecht en dan zien we wel weer verder', zei de Marokkaanse international afgelopen zomer. Wellicht is zijn werkgever nu bereid meer mee te werken. Het goede spel en eventuele transfer van ploeggenoot Zakaria Labyad zou opnieuw roet in het eten kunnen gooien.

Ron Vlaar (r) in het shirt van AZ Pro Shots

Ron Vlaar (AZ)

'Ron Beton' keerde in december 2015 na een afwezigheid van tien jaar terug in Alkmaar. De ervaren verdediger bleek een welkome aanvulling en tekende in de zomer een tweejarig contract. Zijn naam werd zelfs weer in verband gebracht met Oranje, maar blessures gooiden roet in het eten. Vlaar is nog steeds niet fit en de plaatsen in het centrum van de verdediging worden met succes ingenomen door Pantelos Hatzidiakos en Stijn Wuytens. Wat beslissen John van den Brom en technisch directeur Max Huiberts?

Nick Viergever (Ajax)

Hij was een half jaar geleden met een frommelgoal tegen Schalke 04 de held van Ajax in de kwartfinales van de Europa League. Nu zit hij al ruim een maand in de lappenmand met een scheurtje in zijn enkel. Een nieuwe aanbieding van de Amsterdamse club heeft hij niet gekregen.

Ajax hoopt de personele problemen achterin op te lossen met de komst van Nicholas Tagliafico. De 25-jarige linksback uit Argentinië wordt deze week al in Amsterdam verwacht voor een medische keuring. De bedoeling is dat hij daarna zijn handtekening zet onder een meerjarig contract. De toekomst van Viergever lijkt dus niet in Amsterdam te liggen.

Adam Maher (PSV)

Ook Adam Maher mag op zoek naar een nieuwe club. De middenvelder kwam in 2013 als miljoenenaankoop naar Eindhoven, maar wist de hoge verwachtingen nimmer waar te maken. De vijfvoudig international gedroeg zich de laatste tijd als een professional, knokte voor een basisplaats en stond er wanneer hij nodig was. PSV wil hem daarvoor belonen door mee te werken aan een net vertrek in de winterstop.

Klaas-Jan Huntelaar viert een Amsterdamse treffer met David Neres Pro Shots

Klaas-Jan Huntelaar (Ajax)

Het eenjarige contract van de ervaren aanvaller loopt deze zomer af, maar het is zeer onwaarschijnlijk dat Ajax Huntelaar tussentijds laat vertrekken. Zolang de Amsterdammers nog in de race zijn om de titel, zullen ze de speler die zes doelpunten en zeven assists achter zijn naam heeft staan nog hard nodig hebben. Een langer verblijf in de Amsterdam Arena lijkt bijzonder aannemelijk.

Urby Emanuelson (FC Utrecht)

De oud-speler van onder meer Ajax, AC Milan en Sheffield Wednesday zat afgelopen zomer zonder club toen hij zich meldde voor een trainingsstage bij FC Utrecht. De eenjarige verbintenis die daaruit voortvloeide is vooralsnog een gelukkige. Emanuelson speelde zich in de basis en groeide zelfs uit tot een belangrijke pion in de ploeg van de inmiddels naar Ajax vertrokken trainer Erik ten Hag. Een langer verblijf in Utrecht lijkt een voor de hand liggende optie.

Reza Ghoochannejhad (sc Heerenveen)

De Iraniër was een van de smaakmakers van het vorige seizoen met 20 doelpunten. Dit seizoen gaat het een stuk minder en raakte hij onlangs zelfs zijn basisplaats kwijt. Met het oog op het komende WK zal de aanvaller er alles aan gelegen zijn zich in de schijnwerpers te spelen. Als dat niet kan bij Heerenveen, dan behoort een transfer in de winterstop wellicht tot de mogelijkheden.

Reza Ghoochannejhad met Sam Larsson in zijn nek ANP Pro Shots

Youness Mokhtar (PEC Zwolle)

De linksbuiten, een van de smaakmakers bij PEC Zwolle, heeft bij de clubleiding aangegeven voorlopig niet te willen verlengen. Komende zomer zou Mokhtar gratis de deur uitlopen. De speler mag nu waarschijnlijk tegen een relatief kleine vergoeding tussentijds weg. AEK Athene en een club uit het Championship zouden al interesse hebben getoond.

Stijn Schaars (sc Heerenveen)

De Friezen namen de speler in 2016 transfervrij over van PSV. Schaars werd vrijwel direct gebombardeerd tot aanvoerder. Ook dit seizoen is hij belangrijk voor zijn ploeg. Het AD koos hem zelfs in het eredivisie-elftal van de eerste seizoenshelft. Het contract van Schaars loopt af in de zomer van 2018, maar bevat een optie voor nog een jaar in Heerenveen.

STER Reclame