Fietsenmaker Martin Haijkens van Paddepoel Fietsen RTV Noord

De fietsenmaker in het Groningse winkelcentrum Paddepoel moet 22.000 euro boete betalen aan de Vereniging van Eigenaren. De rechtbank heeft dat besloten in een langlopende vete tussen dit bedrijf en de VvE over de openingstijden, onder andere op zondag.

Fietsenmaker Martin Haijkens zegde in 2016 per direct zijn lidmaatschap van de VvE op, omdat hij het niet eens was met de openingstijden die de vereniging oplegde.

Zelf beslissen

Hij wilde niet elke zondag en koopavond zijn winkel openen. Haijkens wil een dag vrij in de week. Bovendien wil hij zelf kunnen besluiten of hij zondag opengaat of niet.

Zijn bedrijf Paddepoel Fietsen kreeg van de VvE 60.000 euro aan boetes opgelegd voor het dichtblijven op zondag, zaterdag het eind van de middag en tijdens koopavonden.

Dat bedrag betaalde de ondernemer niet, reden waarom de vereniging eind november naar de rechter ging en eiste dat de man een deel van de boetes betaalt.

Opzegtermijn

De rechter oordeelde vandaag dat de fietsenzaak het lidmaatschap niet per direct had mogen opzeggen. Er geldt een opzegtermijn, waardoor de ondernemers pas vanaf 1 januari 2018 geen lid meer zijn, schrijft RTV Noord. Haijkens gaat in beroep tegen het vonnis.

Tot die tijd had Haijkens zich moeten houden aan de geldende openingstijden. Vanaf nu mag Paddepoel Fietsen wel opengaan wanneer hij dat zelf wil.

Begin december kwam er een compromis in de koopzondagruzie: kleine zelfstandige ondernemers in het winkelcentrum kunnen een ontheffing krijgen om zondag dicht te blijven.

Godsdienstbezwaren

De VvE stelt wel voorwaarden: gesloten rolluiken mogen niet en het moet om een zaak zonder personeel gaan. Bovendien moeten de winkeliers die op grond van godsdienstbezwaren ontheffing krijgen, ook echt het hele jaar op zondag dicht blijven.

Een andere ondernemer van Paddepoel ging ook naar de rechter en het hof vanwege het conflict over openstelling op zondag. Het gaat om de Primera. Dat bedrijf mag op zondag dicht blijven, tegen de zin van de Vereniging van Eigenaren.

Het gerechtshof bepaalde in november in deze zaak dat de opgelegde boetes voor het dicht blijven op zondag niet betaald hoeven te worden. De boetes voor de donderdagavonden blijven wel staan.

STER reclame