ANP
NOS NieuwsAangepast

Westerstorm over hoogtepunt heen

Het KNMI heeft code oranje ingetrokken voor de provincies Noord-Holland, Friesland en Flevoland en het Waddengebied. In heel het land geldt nu code geel.

Het KNMI gaf code oranje om 11.00 uur af vanwege de kans op zware tot zeer zware windstoten, tot 130 kilometer per uur. Rond 16.00 uur werd er weer afgeschaald.

Code geel blijft voorlopig nog van kracht, omdat er zware windstoten van 75 tot 100 km/uur kunnen voorkomen. In de avond neemt de wind geleidelijk af.

Keringen dicht

Vanwege de hoge waterstand en het stormachtige weer zijn de vijf grote stormvloedkeringen vandaag gesloten. Dat is nog nooit eerder voorgekomen.

De vijf grote stormvloedkeringen zijn de Hartelkering, de Hollandsche IJsselkering, de Maeslantkering, de balgstuw bij Ramspol en de Oosterscheldekering. De laatste twee gingen aan het eind van de middag weer open. De Maeslantkering en de Hartelkering gaan om 21.00 uur weer open en de Hollandsche IJsselkering blijft voorlopig nog gesloten.

De Maeslantkering sloot vanwege een test. Normaal gesproken zou de kering niet zijn gesloten, omdat het waterpeil niet hoog genoeg was. De enige keer dat de Maeslantkering (uit 1997) vanwege een te hoge waterstand sloot, was op 8 november 2007.

ANP
Het sluiten van de Maeslantkering, tijdens een test in 2012

De laatste keer dat alle 62 schuiven van de Oosterscheldekering sloten, was in oktober 2014. In het 31-jarige bestaan van de kering zijn de schuiven 27 keer gesloten in verband met een storm, inclusief vandaag.

Omroep Zeeland maakte in 2013 een filmpje over het sluiten van de Oosterscheldekering:

Het treinverkeer tussen Rotterdam en Breda, tussen Rotterdam en Den Haag en tussen Amsterdam en Alkmaar heeft ook last van de storm. Treinen rijden daar niet of minder vaak. Ook rijden op verscheidene plekken geen bussen meer en zijn vluchten vanaf Schiphol geannuleerd.

De storm heeft her en der schade veroorzaakt. Zo is in Berkel en Rodenrijs de complete gevel van een huis naar beneden gekomen.

Westerstorm: dakpannen weggewaaid, boom op spoor en vluchten geannuleerd

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl