Pepijn Lijnders
NOS VoetbalAangepast

Hollandse 'Pep' mag zich gaan bewijzen bij NEC

De aanstelling van Pepijn Lijnders bij NEC is een boeiende. De pas 34-jarige Limburger maakte bij PSV, FC Porto en Liverpool kennis met diverse voetbalculturen en geldt misschien wel als de meest veelbelovende Nederlandse trainer.

Nog niet zo lang geleden zei Jürgen Klopp: "Ik kan me niet voorstellen hoe het zou zijn zonder hem." Woorden gericht aan het adres van Lijnders, die een gapend gat achterlaat in Liverpool, waar hij als assistent van Klopp en bruggenbouwer tussen de jeugdopleiding en het eerste elftal een onuitwisbare indruk maakte.

Na ruim tien jaar in het buitenland gewerkt te hebben, bij FC Porto en Liverpool, acht Lijnders de tijd rijp om op eigen benen te staan. Een man die geïnspireerd is door onder anderen Johan Cruijff, Wiel Coerver en Louis van Gaal. Een man van de Hollandse School.

Terug naar 2003. Als 20-jarige startte Lijnders zijn trainerscarrière bij PSV, waar hij eerder stage liep. Omdat hij drie jaar eerder zijn kruisband had afgescheurd, was de Limburger zelf noodgedwongen gestopt met voetbal.

In Eindhoven werkte hij in de onderbouw met onder anderen Zakaria Labyad, Memphis Depay, Riechedly Bazoer en huidig NEC-speler Mohamed Rayhi. Lijnders was niet alleen coach, maar richtte zich ook op techniektraining. De methode-Coerver, gericht op balbeheersing, passeerbewegingen en spelcreativiteit, ontwikkelde hij door.

Adriaanse

Toen FC Porto in 2007 bij hem aanklopte om de jeugdopleiding als hoofd techniektraining van een impuls te voorzien, ging Lijnders het avontuur aan. Zijn aanstelling had hij mede te danken aan keeperstrainer Wil Coort, gebleven na het vertrek van Co Adriaanse bij de Portugese topclub.

"Alles draait daar om winnen. Ook bij de jeugd, waar ik begon", zo viel Lijnders op. Hij hanteerde bij zijn teams een 3-4-3-systeem, geënt op het Ajax van 1995 onder Van Gaal. Met een ruit op het middenveld, inclusief een '6' vlak voor de verdediging en een '10' die tussen de linies zwerft. Met snelle en creatieve buitenspelers. "Met die ploeg identificeer ik mij als trainer het meest."

Tactische periodisering

Lijnders maakte kennis met een andere mentaliteit en leerde ontzettend veel van Vitor Frade, een expert als het gaat om tactische periodisering. José Mourinho, André Villas-Boas, Vítor Pereira, Paulo Fonseca en Fernando Santos profiteerden ook van de lessen van Frade.

In 2014 stapte Lijnders over naar Liverpool, waar hij aanvankelijk de Onder 16 onder zijn hoede had. Na een jaar haalde toenmalig manager Brendan Rodgers de Nederlander bij het eerste elftal, als zogeheten 'first-team development coach'.

Onder opvolger Klopp zette hij zijn werkzaamheden voort, inclusief het trainen van de grootste talenten uit de opleiding. De opkomst van Trent Alexander-Arnold en Ben Woodburn wordt voor een groot deel toegeschreven aan Lijnders, die de bijnaam 'Pep' verwierf.

Pepijn Lijnders (derde van links) in dienst bij Liverpool

In eerste instantie omdat Pepijn moeilijk is uit te spreken in Engeland, maar ongetwijfeld ook met een kwinkslag naar Manchester City-manager Pep Guardiola. Het hoogste trainersdiploma behaalde Lijnders afgelopen zomer in Wales, nadat hij interesse van onder meer Go Ahead Eagles had afgewimpeld.

Nu acht hij wel de tijd rijp om op eigen benen te staan. In Nijmegen, waar de beleidsmakers wellicht het startsein hebben gegeven voor de implementatie van jonge, veelbelovende trainers in het Nederlandse voetbal.

Lijnders krijgt bij NEC meer tijd om specifiek te trainen en het elftal zo naar zijn hand te zetten. Als alles volgens plan verloopt, is hij met de club komend seizoen actief in de eredivisie. Met als leidraad de Hollandse School.

Maar wel met accenten. Met zijn ervaringen in Portugal en Engeland in het achterhoofd. Collectieve hoge pressing om zo veel mogelijk kansen te creëren. Niet oeverloos opbouwen van achteruit. Zo snel mogelijk richting het vijandelijke doel. De Hollandse 'Pep' mag het in de praktijk gaan brengen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl