NS schaft goedkoop groepsretour af vanwege misbruik
Over twee weken is het gedaan met het goedkope groepsretour van NS. De kaart werd vanaf de introductie in 2013 veelvuldig gebruikt op een manier die NS niet bedoeld had.
Dus schaft NS de kaart op 15 januari af. Er komt wel iets voor in de plaats, namelijk het NS Groepsticket. De voorwaarden maken deze kaart minder aantrekkelijk voor veel mensen dan het groepsretour.
Reizigers die gebruikmaakten van het oorspronkelijke NS Groepsretour hoefden niet bij elkaar in de trein te zitten. Via Facebook maakten mensen massaal afspraken om voordelig te reizen. Als je een 'groep' vormde van tien reizigers dan betaalde je per persoon maar 7 euro en kon je het hele land doorreizen.
Er waren ook steeds vaker tussenhandelaren die de groepsretours op grote schaal verkochten. Zij vroegen daar commissie voor, en dat gaat tegen de voorwaarden van de NS in. Daarnaast werden sommige reizigers door tussenhandelaren opgelicht. Ze betaalden voor een Groepsretour-ticket, maar kregen die niet geleverd.
De NS hoopt zulk misbruik met het nieuwe Groepsticket te voorkomen. Mensen moeten daarmee wel samen reizen, het kaartje geldt alleen voor een enkele reis en de groep wordt beperkt tot zeven personen.
"We denken dat dit ticket nog steeds aantrekkelijk is voor mensen die anders de auto zouden pakken, want je kan nu voor 6,30 euro per persoon met vijf mensen naar de andere kant van het land reizen", zegt een woordvoerder. "Maar het wordt hierdoor wel moeilijker voor tussenhandelaren om er misbruik van te maken."
Duurder
Het nieuwe groepskaartje wordt voor grote groepen wel duurder dan het vorige. Een retour kost nu voor 10 personen 70 euro, terwijl dat straks 126 euro kost. Dat komt doordat er maximaal zeven mensen met een Groepsticket kunnen reizen, tegenover tien met een Groepsretour. Een groep van meer dan zeven mensen moet dus twee groepstickets kopen en is daardoor duurder uit.
Kleinere groepen van 4 tot 7 personen zijn 0,93 euro tot 1,25 euro per persoon meer kwijt in de nieuwe situatie, bij een retourtje.
Volwassen studenten
Melissa Christiaens-Jacobs, docent verpleegkunde aan het Summa College in Eindhoven, maakt vaak gebruik van het Groepsretour als zij met een klas uit het volwassenenonderwijs op excursie gaat. De volwassen leerlingen hebben geen studentenreisproduct voor het openbaar vervoer en moeten de reis dus zelf betalen.
Christiaens-Jacobs vreest dat sommige leerlingen niet meer mee kunnen als het Groepsretour verdwijnt. De voorwaarden van het Groepsticket zijn strenger, waardoor iedereen op hetzelfde station moet vertrekken, en de kosten zijn hoger.
Sommige mensen kunnen het geld volgens de Christiaens-Jacobs niet missen. "Al gaat het maar om 2 euro meer, dat kan toch het verschil maken", zegt zij. "Iemand kan voor die 2 euro ook twee broden kopen bij de supermarkt. Daar kun je een week van eten."