Het olympisch team tijdens de teamoverdracht voor de Olympische Spelen van Pyeongchang
NOS SportAangepast

Alleen de oranje pakken flitsen bij 'slaapverwekkende' overdracht TeamNL

Over 38 dagen beginnen in Pyeongchang de Winterspelen. Vandaag was op Papendal de officiële teamoverdracht van de Nederlandse ploeg, waarbij het voor de sporters vooral draaide om het passen van kleding, het maken van foto's, reisinformatie en het bijwonen van de presentatie.

Dat laatste duurde shorttracker Sjinkie Knegt veel te lang. "Ik heb anderhalf uur op een stoeltje gezeten, dat is toch niet goed? Het duurde veel te lang, niet normaal. Ik kan me niet voorstellen dat er een sporter is die dit leuk vond. Ik heb liggen slapen."

Chef de mission Jeroen Bijl: "Ik kan me daar wel iets bij voorstellen, maar ik heb ook sporters gesproken die het een hele leuke dag vonden." Sven Kramer voegde daar met een grijns aan toe: "Het duurt wel lang, maar als dit een keer in de vier jaar is, dan overleven we het wel."

Overdracht TeamNL duurt Knegt te lang: geen sporter vindt dit leuk

Tijdens de presentatie van TeamNL wilde Bijl zich wederom niet wagen aan een doelstelling wat betreft het aantal medailles. "Dat is altijd lastig na onze successen bij Sotsji 2014." Daar werd een recordoogst van 24 medailles gerealiseerd.

Bijl liet wel nogmaals weten dat de ondergrens twaalf is. "Waar ik in elk geval naar uitkijk, is het totale verhaal van de sport. Daar bedoel ik ook mee: de strijd die mooie verhalen met zich meebrengt. Natuurlijk moet dat ook worden vertaald in medailles. Maar ik verwacht dat we heel mooie sport gaan zien."

 • ANP
  Ireen Wüst krijgt haar olympische outfit aangereikt
 • ANP
  Sjinkie Knegt kan wel lachen om zijn grote jas
 • ANP
  Ook Suzanne Schulting en Kjeld Nuis zijn van de partij
 • ANP
  En dan nog even poseren voor de persfoto's

Ook Arie Koops, de technisch directeur van schaatsbond KNSB, heeft geen doelstelling. "Als we allemaal heel terugkomen en iedereen heeft zijn eigen optimale prestatie geleverd, dan zijn wij tevreden. En hoeveel medailles we dan hebben behaald, zien we achteraf wel."

Jeroen Otter, bondscoach van de shorttrackploeg, hield zich eveneens op de vlakte. "Iedereen uit onze ploeg moet gewoon het beste uit zichzelf halen. Ze willen allemaal met een medaille naar huis. En wie op verscheidene onderdelen uitkomt, wil met meerdere olympische plakken naar huis. Zo simpel is het."

Mentel mag starten in Pyeongchang

Ook de paralympische ploeg werd gepresenteerd en daar zit Bibian Mentel bij. De snowboardster is voor de negende keer herstellende van kanker, maar wil over twee maanden wel starten in Pyeongchang. "Dat acht ik heel erg reëel. Ik heb toestemming van mijn arts en ga er alles aan doen om daar fit te staan."

Mentel is in staat om van start te gaan in Pyeongchang

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl