Onder meer in Utrecht gingen auto's in vlammen op
NOS NieuwsAangepast

Verzekeraars: minder schade bij jaarwisseling

Rond Oud en Nieuw is voor 10 tot 12 miljoen euro schade veroorzaakt aan woningen en auto's. Daarmee lijkt de schade lager uit te vallen dan de 15 miljoen euro van vorig jaar, meldt het Verbond van Verzekeraars op basis van de eerste schadeclaims.

Schade door vuurwerk, vandalisme, autobranden en ongelukken in en om het huis leiden tot de grootste claims. De verzekeraars noteren tal van brand- en schroeischades, variërend van lichte schade aan woningen en auto's tot particuliere bezittingen die compleet in de as zijn gelegd.

Stichting Salvage, die bij brand hulp biedt aan verzekerden, noteerde met Oud en Nieuw 87 brandgevallen. Onder meer in Etten-Leur raakten meerdere woningen en auto's zwaar beschadigd. Verder ging in Berkhout een boerderij in vlammen op en waren er woningbranden in Zeist en Leeuwarden.

De jaarwisseling was rustiger qua aantal incidenten, maar kende wel een aantal schadegevallen aan huizen door ontploffingen van zwaar vuurwerk. Ook de harde wind droeg bij aan de schade, doordat vuurwerk omviel.

De verzekeraars maken zich zorgen over de autobranden. Tijdens de jaarwisseling gingen zo'n 200 auto's in vlammen op.

Voorlopige cijfers

Het is een eerste en voorlopige schatting van de schade. Schade aan huizen en auto's vormt overigens maar een beperkt deel van de nieuwjaarsschade. Zo lopen de medische kosten ook in de papieren en is de schadepost voor bedrijven, scholen en kinderdagverblijven nog niet bekend.

Onder meer in Boxmeer en Oss was er brand bij bedrijfspanden en in Meteren raakte een school flink beschadigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl