Mattijs van de Wiel
NOS NieuwsAangepast

Hoop op vaccin tegen 'meest onderschatte virus'

  • Mattijs van de Wiel

    verslaggever

  • Mattijs van de Wiel

    verslaggever

Thijs is een piepklein hummeltje, opgevouwen in een deken, in een veel te groot ziekenhuisbed. Hij krijgt lucht door twee buisjes in zijn neus. Thijs is negen weken oud. Drie daarvan heeft hij in het ziekenhuis doorgebracht. Het geproest en gekreun als hij het benauwd krijgt, gaan door merg en been.

Net als tientallen andere kleine kinderen is Thijs op de intensive care beland na besmetting door het RS-virus. "RS is het meest onderschatte virus dat er is", zegt kinderarts Louis Bont van het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht. "Griep is er niks bij."

'Ontzettend hoopvol'

RS, een afkorting van respiratoir syncytieel virus, is in Nederland de belangrijkste oorzaak van ziekenhuisopname voor kinderen. Net als ieder jaar rond deze tijd liggen ook nu de IC's weer vol met RS-patiënten. Maar er is hoop dat de ellende voor de patiëntjes en hun ouders over een paar jaar voorkomen kan worden. Bont en zijn collega's denken dat er vaccin kan komen tegen RS.

Er zijn meerdere vaccins in ontwikkeling. De onderzoekers in Utrecht hebben onderzocht hoe er het beste ingeënt kan worden. Bont: "We hebben ontdekt dat als je zwangere vrouwen vaccineert, ze antistoffen gaan overdragen aan hun kind zodat het de eerste maanden niet ziek wordt. We zijn ontzettend hoopvol. Het heeft er nog nooit zo goed uitgezien als op dit moment."

Het is na malaria de belangrijkste doodsoorzaak bij zuigelingen.

Louis Bont, kinderarts

In Nederland kunnen kinderen worden behandeld en hoeven ze niet aan het virus te overlijden. Met de beademing op de intensive care worden ze geholpen om zelf uit te zieken. De beademing, een tot twee weken lang, houdt ze in leven.

Maar op heel veel plaatsen in de wereld is die peperdure zorg niet beschikbaar. "Het is een van de belangrijkste doodsoorzaken bij zuigelingen", zegt Bont. "Jaarlijks sterven er wereldwijd meer dan honderdduizend baby's door RS."

'Machteloos'

Hoe lang Thijs nog op de IC van het Wilhelmina Kinderziekenhuis moet blijven, is onduidelijk. Hij wordt dag en nacht in de gaten gehouden, door verpleegkundigen, kinderartsen en door zijn ouders. "Het is wachten, wachten, wachten, je bent machteloos", zegt vader Remco.

Ondertussen is er gisteravond weer een nieuw patiëntje binnengekomen. Het baby'tje was spuugbenauwd en ligt nu een paar bedjes verderop aan de beademing.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl