ANP

Werknemers in het streekvervoer staken donderdag. Dat betekent dat er in heel Nederland die dag minder of geen streekbussen en regionale stoptreinen rijden.

Vakbond FNV had werkgevers een ultimatum gesteld. De bond wil meer loon en een lagere werkdruk. Zo zouden chauffeurs te weinig tijd hebben om tussen de ritten door naar het toilet te gaan.

Ook CNV sluit zich aan bij de actie. De bonden denken dat er vrijwel nergens in Nederland bussen rijden donderdag, behalve in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. Er wordt onder meer actiegevoerd bij Arriva, Connexxion, Qbuzz, Keolis en EBS.

Wat het treinverkeer betreft, is er een grote kans dat er regionale treinen in Noord-Brabant en Limburg uitvallen. In de rest van het land kan het voorkomen dat er geen of minder treinen rijden in gebieden met andere vervoerders dan de NS.

3,5 procent

Werkgevers probeerden vanochtend nog een staking te voorkomen. Ze nodigden de vakbonden opnieuw uit aan de onderhandelingstafel, maar wilden niet meteen aan alle eisen van de vakbonden voldoen. De FNV besloot daarop de staking door te zetten.

De FNV eist 3,5 procent meer loon voor dit jaar. "We willen de reizigers niet treffen, maar de nood in het streekvervoer is heel hoog", zegt Paula Verhoef van FNV Streekvervoer. "De verantwoordelijkheid voor de staking ligt helemaal bij de werkgevers."

Werkgevers begrijpen de actie van de bonden niet. "Voor een landelijke staking, die zoveel mensen dupeert, is geen aanleiding", aldus de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer.

STER reclame