Lange rijen voor legale wiet: 'We hadden niet zoveel te doen op Oudejaarsavond'

In veel steden in Californië stonden vandaag lange rijen klanten voor wietwinkels. Sinds vandaag is het kopen van cannabisproducten en wietplanten in de Amerikaanse staat legaal.

Wie 21 jaar of ouder is, mag in Californië maximaal 28 gram cannabis op zak hebben en thuis maximaal zes hennepplanten hebben staan. Het is de zesde staat in de VS waar marihuana is gelegaliseerd.

"Mijn vrouw en ik hadden op Oudejaarsavond eigenlijk niets bijzonders te doen", vertelde een wat oudere klant. "We dachten: kom, we gaan naar Oakland om naar het vuurwerk te kijken en ons aan te sluiten bij de eerste kopers in de rij."

Een opgetogen klant EPA

Een jonge vrouw vertelde dat ze al om 05.00 uur voor de winkel stond, "want dit is een historisch moment". Een andere klant noemde het een schande dat er nog veel mensen in de gevangenis zitten voor het overtreden van de oude wietregels. "Die moeten allemaal zo snel mogelijk vrij komen."

De inwoners van Californië stemden veertien maanden geleden, op de dag van de presidentsverkiezingen, voor het legaliseren van cannabis. Sindsdien is gewerkt aan het opstellen van regels voor het kweken en verkopen van cannabis. Ook is bepaald dat er geen wiet mag worden gerookt in openbare gebouwen, vlak bij scholen en in het verkeer.

STER reclame