Een vreugdevuur in Oud-Beijerland tijdens Nieuwjaarsnacht
NOS NieuwsAangepast

Minder incidenten met jaarwisseling, maar niet in Rotterdam

De jaarwisseling is in verschillende regio's relatief rustig verlopen, valt op te maken uit cijfers van hulpdiensten in het land. "De positieve trend van de afgelopen jaren heeft zich daarmee ook dit jaar doorgezet", zegt de Veiligheidsregio Hollands Midden.

In die regio, waar onder meer Gouda en Leiden onder vallen, kreeg de brandweer 194 meldingen binnen, ten opzichte van 227 meldingen een jaar eerder. Er waren geen grote branden; meestal ging het om container- of afvalbrandjes. Ook hoefde de politie minder vaak in actie te komen.

Druk op de Amsterdamse pleinen

Ook Amsterdam zegt dat de jaarwisseling rustig is verlopen. "Het was druk in de stad en de sfeer op straat was gemoedelijk. Op de Amsterdamse pleinen was veel publiek maar grote incidenten bleven uit", meldt de gemeente. In de hoofdstad werden 43 aanhoudingen verricht. Vorig jaar waren dit er elf minder.

Een politiehelikopter maakte beelden boven de stad, rond middernacht.

Ook in de provincie Utrecht rukten de hulpdiensten met 190 incidenten aanzienlijk minder vaak uit dan vorig jaar (333 keer). Een woordvoerder van de gemeente Utrecht noemt de jaarwisseling "beheersbaar en gezellig".

  • Michiel van Beers
    Een autobrand in Utrecht
  • Michiel van Beers

Wel moest de mobiele eenheid ingrijpen bij een nieuwjaarsfeest op een industrieterrein in Utrecht-West, waar rapformaties als SFB en Broederliefde optraden. Er ontstond een vechtpartij tussen een groep mensen nadat twee mannen die uit de zaal waren gezet met elkaar op de vuist waren gegaan. De groep werd door ME'ers met wapenstokken uit elkaar gehaald. De politie pakte een man van 25 jaar op voor onder meer openbare dronkenschap.

Ook waren er dit jaar minder autobranden in Utrecht. Met de jaarwisseling gingen in de provincie twintig auto's in vlammen op; vorig jaar waren dat er 34. Daarbij moet wel worden aangetekend dat er in de dagen voor de jaarwisseling in de stad Utrecht een reeks autobranden was.

Nieuwjaarsnacht ontsierd door autobranden

Ook in het Brabantse dorp Veen vlogen met Oud en Nieuw zes auto's in brand, maar de politie zegt dat het er verder betrekkelijk rustig is gebleven.

Rotterdam

In de regio Rotterdam-Rijnmond was het wel drukker dan vorig jaar. Vanochtend kwam de teller van brandweer en ambulancediensten uit op 896 meldingen. Vorig jaar waren dat er nog 561. Een woordvoerder zegt dat de hulpdiensten vooral voor kleinere incidenten moesten uitrukken.

Volgens de Veiligheidsregio was het een drukke jaarwisseling en lag de piek bij ambulancediensten om 01.00 uur. In totaal werden ze 145 keer bij een incident gevraagd.

In de regio Rotterdam-Rijnmond waren zo'n negentig arrestaties, voor onder meer openlijke geweldpleging, openbare dronkenschap, vernieling, brandstichting en vuurwapenbezit. Er waren minder aanhoudingen dan vorig jaar, toen er alleen al in het centrum 60 arrestaties waren. Door regen en wind waren er volgens de politie minder mensen op straat.

In Friesland rukte de brandweer twintig keer minder uit dan vorig jaar. En ook daar ging het vooral om kleine branden. Wel was er in het dorp Harich een uitslaande brand waarbij een deel van een manege afbrandde.

Agressie

De laatste jaren was er veel te doen over geweld tegen hulpverleners tijdens de jaarwisseling. Het Openbaar Ministerie kondigde onlangs aan dat mensen hiervoor vervolgd kunnen worden voor poging tot zware mishandeling of doodslag.

Ook nu zijn er enkele gevallen bekendgemaakt. In Drenthe werden twee tieners opgepakt omdat ze zwaar vuurwerk hadden gegooid naar hulpverleners.

In Amsterdam werden hulpverleners vijf keer belaagd; meestal ging het om bedreigingen en het gooien van vuurwerk. Dit is volgens de gemeente minder dan vorig jaar, maar vergelijkbaar met eerdere jaren. Twee mensen zijn opgepakt.

Besprongen

Ook de politie kreeg te maken met geweld. Zo werd rond middernacht in Den Haag een agent bekogeld met zwaar vuurwerk. Twee mannen van 19 en 21 jaar werden opgepakt. In Leiden raakte een agent gewond toen hij van achter werd besprongen en in Zoetermeer bedreigde een 21-jarige man een agent met een fles en trapte hij een andere agent in zijn buik. De geschopte agent heeft aangifte gedaan.

De Veiligheidsregio's Hollands Midden, Utrecht, Twente en Friesland zeggen dat ze voor zover nu bekend niet te maken hebben gehad met agressie. "De hulpdiensten werden bijna overal correct en vriendelijk door het feestvierend publiek bejegend", zegt de Friese Veiligheidsregio.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl