Bewoners steken aan het begin van 2018 vuurwerk af in Rotterdam
NOS NieuwsAangepast

Zoenen en gezelligheid, maar ook autobranden en gooien met vuurwerk

In heel Nederland is de jaarwisseling gevierd. Vanwege de harde wind waren op verschillende plaatsen vuurwerkshows afgelast of aangepast. Het Nationale Aftelmoment bij de Hofvijver in Den Haag ging wel door, net als de Nationale Vuurwerkshow in Rotterdam. Daar kwamen tienduizenden mensen op af.

Feestend het nieuwe jaar in

In Arnhem zijn acht jongeren gewond geraakt toen het balkon waarop ze stonden, instortte. De acht maakten een val van ruim drie meter. Het gebeurde in het Spijkerkwartier, bij het centrum van Arnhem. Alle gewonden zijn ter plekke behandeld.

Agenten in linie

In Den Haag was het op een aantal plekken onrustig. Op het Kaapseplein werden agenten met vuurpijlen beschoten. In de Woudenbergstraat gingen agenten in linie staan om te zorgen dat de brandweer zijn werk kon doen.

Elders in Den Haag werd een cameraman van RTL Nieuws met vuurwerk bekogeld. De man heeft zijn oren laten controleren in het ziekenhuis. Hij heeft aangifte gedaan van mishandeling.

Een arrestatie in Den Haag

Goed nieuws was er voor een inwoner van Noord-Brabant. Hij of zij won de hoofdprijs van de oudejaarstrekking van de Staatsloterij en is dus in een klap multimiljonair. De dertig miljoen euro viel dit jaar op een heel lot.

Verplicht thuis blijven

De burgemeester van Rotterdam liet weten dat hij vijftien inwoners heeft verplicht om de jaarwisseling thuis door te brengen. Het zijn negen mensen uit de Riederlaan in Rotterdam-Hillesluis en zes inwoners van Rotterdam-Noord. Burgemeester Aboutaleb kondigde eerder aan dat hij mensen die vorig jaar betrokken waren bij rellen een brief zou sturen waarin hun werd opgedragen thuis te blijven.

Zijn collega in Utrecht, burgemeester Van Zanen, liet zich vannacht bijpraten in de meldkamer van de politie. Utrecht kampt al enkele dagen met autobranden. Vandalen sloegen ook deze nacht toe. In Hoograven, Overvecht en Kanaleneiland brandden auto's uit.

Op een aantal plekken waren branden die door de autoriteiten werden toegestaan, al dan niet oogluikend. Vreugdevuren van heel groot tot zeer klein waren er op bekende plekken als het strand van Scheveningen, maar ook in Nieuwlande en Elim, in Drenthe.

In Culemborg reed een automobilist in op twee voetgangers. De bestuurder is aangehouden. Het is niet duidelijk of het opzet of een ongeluk was; de politie onderzoekt dat nog. Volgens een woordvoerder heeft het incident niet geleid tot onrust in de wijk, waar het in het verleden tot botsingen kwam tussen verschillende groepen.

Vaste waarde

In Veen waren zeker vier autobranden. In het dorp, onderdeel van de gemeente Aalburg, is het vaak onrustig rond de jaarwisseling.

Hulpverleners in Zuidwolde hebben iemand naar het ziekenhuis gebracht met een hoofdwond. Hij of zij vierde feest in een sporthal.

En in Roosendaal heeft een agent geschoten op iemand die mogelijk een vuurwapen bij zich had. Dat gebeurde bij een woning aan de Kalsdonksestraat.

Pas later op de dag is het mogelijk een totaalbeeld van de jaarwisseling te geven. Woordvoerders van de hulpdiensten zijn nog zeker uren bezig om alle incidenten, van groot tot klein, te inventariseren. Dan pas wordt duidelijk hoeveel bushokjes en prullenbakken vervangen moeten worden, hoeveel auto's er in brand zijn gestoken en hoeveel mensen zijn opgepakt.

Verreweg het grootste deel van Nederland zal overigens niets hebben gemerkt van arrestaties, branden en ambulanceritten. Er werd overal feest gevierd en vuurwerk afgestoken. Zoals Jan van Veen, die al twaalf jaar lang in Arnhem een eigen vuurwerkshow organiseert. "Hartstikke leuk, zo'n mooie grote show voor de deur. Dat hadden we niet verwacht", zegt een nieuwe buurtbewoner die het spektakel voor het eerst zag.

Ook werden er volop goede voornemens voor het nieuwe jaar gemaakt. "Gewoon genieten van het leven", zegt een vrouw in een café in het dorp Beilen (Drenthe). Een andere vrouw heeft geen goede voornemens. "Ik denk toch niet dat ik me eraan ga houden, net als vorig jaar. Dus nee", zegt ze tegen RTV Drenthe.

Veel feesten gingen tot diep in de nacht door, zo ook in het Luxor in Arnhem. Ook hier aandacht voor de plannen voor het nieuwe jaar. "Een nieuwe baan zoeken en verder veel geluk zoeken", zegt een vrouw bij Omroep Gelderland. Een jongen heeft een duidelijk antwoord: "Goeie voornemens? Meer meisjes, minder drank. Je weet hoe we het doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl