NOS NieuwsAangepast

Zeker 81 journalisten dit jaar door geweld omgekomen

Dit jaar zijn wereldwijd minstens 81 journalisten door geweld om het leven gekomen, meldt persbureau AP op basis van de internationale journalistenorganisatie IFJ. Meer dan 250 journalisten zaten dit jaar in de gevangenis, verreweg de meeste (160) in Turkije.

Met nog een dag te gaan is het dodental van journalisten dit jaar het laagst in tien jaar tijd. Vorig jaar waren het er nog 93. Tegelijkertijd is het geweld tegen journalisten alleen maar toegenomen.

De meeste journalisten (13) kwamen om in Mexico. Op 19 december werd daar nog een journalist doodgeschoten bij de kerstviering op de school van zijn zoontje. De journalist, die schreef over drugshandel en veiligheid, werd in de klas van zijn zoontje met vier kogels vermoord.

Geweld door Indiase politie

Ook sneuvelden veel journalisten in oorlogsgebieden als Afghanistan (11), Irak (11) en Syrië (10).

De Zweedse journaliste Kim Wall

Onder de doden zijn acht vrouwen. Een van hen is de Zweeds Kim Wall, die omkwam in de onderzeeër van de Deense uitvinder Peter Madsen. Ook opvallend was de moord op de Maltese onderzoeksjournalist Daphne Caruana Galizia, die in haar auto werd opgeblazen.

De IFJ is ook bezorgd over de situatie in India. Daar kwamen dit jaar zeker zes journalisten door geweld om het leven en neemt het geweld tegen journalisten toe, ook door de politie die bij het neerslaan van betogingen ook journalisten die verslag doen hard aanpakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl