Annouk van der Weijden ANP

Van der Weijden en Visser pakken olympische tickets op 5.000 meter

time icon Aangepast

Annouk van der Weijden en Esmee Visser hebben bij het olympisch kwalificatietoernooi in Thialf beslag gelegd op de tickets op de 5.000 meter. Van der Weijden werd in 6.56,41 eerste en in de slotrit reed Visser in 6.56,60 naar de tweede plaats.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Van der Weijden en Visser pakken olympische tickets op 5.000 meter

Met Van der Weijden en Visser komen er twee nieuwe namen op de matrix met de selectievolgorde bij de vrouwen. Het tweede startbewijs voor de massastart - het eerste ticket was al voor het OKT toegewezen aan Irene Schouten - gaat nu ook naar Van der Weijden. Anice Das, de winnares van de 500 meter, is daardoor ook zeker van een olympisch optreden in Pyeongchang. Letitia de Jong blijft thuis.

Definitieve Selectievolgorde vrouwen nos

Op de NK afstanden in oktober eindigden Van der Weijden en Visser nog respectievelijk als negende en vijfde op de 5 kilometer. Antoinette de Jong, Carien Kleibeuker, Carlijn Achtereekte en Irene Schouten waren toen sneller.

Nu reed de 31-jarige Van der Weijden al in de eerste rit een persoonlijk record. Alleen Martina Sábliková, Stephanie Beckert, Achtereekte en Gunda Niemann waren ooit sneller in Thialf.

Visser startte in de slotrit tegen De Jong en zat in een goed opgebouwde race in de voorlaatste ronde zelfs onder de tussentijd van Van der Weijden, maar moest vervolgens in de slotronde toch iets prijsgeven en werd zodoende tweede.

Esmee Visser ANP

Voor Van der Weijden wordt het haar tweede deelname aan de Olympische Spelen. In 2014 werd ze vijfde op de drie kilometer in Sotsji. De 21-jarige Visser maakt in Pyeongchang haar olympisch debuut.

De 39-jarige Carien Kleibeuker werd op het OKT in 6.57,23 derde en liep daardoor deelname aan de Olympische Spelen mis. In Sotsji pakte Kleibeuker nog brons op de 5.000 meter.

Uitslag van de 5.000 meter (v) bij het OKT

STER Reclame