Wüst zegt af voor 5.000 meter: ga alleen voor goud in Pyeongchang

Aangepast

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Wüst heeft geen trek in olympische 5.000 meter: ga alleen voor goud

Stel dat je kans maakt op vijf medailles bij de Olympische Spelen in Pyeongchang? En stel dat je daarmee ook nog je eigen vriendin een flink handje kunt helpen om zich voor diezelfde Spelen te plaatsen?

Voor een willekeurige schaatsvolger lijkt het antwoord eenvoudig. Maar in topsport gelden andere wetten. En dus laat Ireen Wüst de 5.000 meter bij het olympisch kwalificatietoernooi aan zich voorbijgaan.

"Dit was een hele lastige, maar wel een bewuste keuze", licht Wüst toe. "We hebben gisteren naar het olympisch programma in Pyeongchang gekeken en het is gewoon druk."

Vier jaar geleden kwam Wüst met vijf medailles thuis uit Sotsji, waaronder zilver op de 5.000 meter. "Het gaat me niet zozeer meer om die vijf medailles. Het gaat mij om de kleur: goud. Goud op de 1.500 meter, 3.000 meter en de ploegenachtervolging."

Ireen Wüst moedigt Letitia de Jong (links) aan op de 500 meter bij het OKT ANP

En hoe zit het met de hulp die ze vriendin Letitia de Jong had kunnen bieden door een ticket te veroveren? Na afloop van de 1.000 meter bij het OKT, waarop Wüst net het derde olympische ticket wegkaapte voor De Jong, bleef Wüst nog met gemengde gevoelens achter.

"Dat is heel lastig", geeft Wüst toe. "Maar nu hoop ik maar dat Antoinette de Jong en Carlijn Achtereekte (allebei al geplaatst, red) de tickets pakken."

STER Reclame