NOS SportAangepast

Van Gerwen verslaat Van Barneveld in zinderende kwartfinale

WK darts: Van Gerwen verslaat Van Barneveld in zinderend duel

Titelverdediger Michael van Gerwen heeft zich geplaatst voor de halve finales van het WK darts. In Alexandra Palace versloeg hij zijn landgenoot Raymond van Barneveld in een zinderende wedstrijd met 5-4 (3-2, 1-3, 3-2, 3-1, 2-3, 1-3, 3-1, 2-3, 3-1).

De verwachtingen waren vooraf torenhoog gespannen, want de afgelopen twee jaar waren de wedstrijden tussen de huidige nummer één en negen van de wereldranglijst het hoogtepunt van het WK. Het leek alsof ze die druk op hun schouders voelden.

Break na break

Het begin was van beide kanten weifelend. Het leverde de ene break na de andere op. Bij een 2-2 stand in legs kreeg Van Barneveld drie pijlen om 36 uit te gooien, maar hij faalde. Van Gerwen profiteerde met de vijfde break op rij optimaal.

Beiden kwamen in de eerste twee sets maar net tot een gemiddelde van boven de 90 punten per beurt. Bij Van Barneveld wilden ook de dubbels maar niet vallen, al trok hij met een fraaie 121 finish de stand in sets gelijk.

'Barney' en 'Mighty Mike' gaven elkaar vervolgens weinig ruimte. De vijfvoudig wereldkampioen miste twee pijlen voor de derde set, de tweevoudig wereldkampioen hengelde die via dubbel 8 wel binnen.

Van Gerwen liet zeker niet zijn beste spel zien, maar omdat zijn tegenstander dubbels bleef missen, liep hij uit naar een 3-1 voorsprong. Van Barneveld leek gezien, maar krabbelde weer op en wist na een 2-0 achterstand in legs de vijfde set te winnen: 3-2.

Het niveau schoot omhoog. Van Barneveld brak Van Gerwen door voor de tweede keer 121 uit te gooien, hield zijn eigen leg en maakte zo in sets weer gelijk.

Telkens wanneer Van Barneveld verslagen leek, krabbelde hij op. Van Gerwen kwam 4-3 voor en kreeg bij een 2-2 stand in legs zelfs een pijl voor de wedstrijd. Hij miste, waarna 'Barney' ijskoud bleef vanaf 84.

Het publiek in 'Ally Pally' kreeg een beslissende negende set. Van Barneveld miste drie pijlen op dubbel 16 om 2-1 voor te komen in legs. Van Gerwen brak en won via dubbel 5 de wedstrijd.

De titelfavoriet eindigde met een gemiddelde van 102,91. Van Barneveld nam afscheid van het WK met 98,76.

Cross

In de halve finales wacht zaterdag Rob Cross. De 27-jarige Engelsman versloeg de Belg Dimitri Van den Bergh in een thriller.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl