Demonstranten in Jerada (26 december)
NOS NieuwsAangepast

Aanhoudende protesten in Marokko om 'mijnen des doods'

In de Marokkaanse mijnstad Jerada wordt al dagen gedemonstreerd tegen de erbarmelijke leefomstandigheden. Enkele tienduizenden inwoners zijn de straat op gegaan om meer werk, economische ontwikkeling en betere gezondheidszorg te eisen. Voor vandaag is een algemene staking afgekondigd.

Jerada was een welvarende stad totdat de steenkolenmijn eind jaren 90 sloot. Volgens de overheid was die niet meer rendabel. "De streek is erg arm", zegt correspondent Willemijn de Koning. "Het gemiddelde inkomen van de bevolking is de helft van dat in een grote stad als Casablanca. Er is ook veel werkloosheid."

Sinds de sluiting van de mijn wagen honderden veelal jonge mannen hun leven door in de gesloten mijnschachten alsnog een karig inkomen te verdienen. Vorige week bleek nog maar eens hoe gevaarlijk dat is: twee broers verdronken toen hun schacht onder water liep.

Een inwoner van Jerada daalt af in een illegale steenkolenmijn

Hun dood vormde de aanleiding voor deze protestgolf. De demonstranten zijn boos omdat hulp voor de twee broers lang op zich liet wachten. Het duurde anderhalve dag voordat hun lichamen bovengronds kwamen. Lokale bestuurders probeerden de twee bovendien 's nachts te begraven, om protesten te voorkomen.

Ook klagen de betogers over de verouderde medische voorzieningen in de stad. Oud-mijnwerkers die kampen met gezondheidsproblemen, zoals stoflongen, zouden niet de hulp krijgen die ze nodig hebben.

De regering in Rabat heeft zijn excuses aangeboden en ministers hebben beterschap voor de stad beloofd. Het is de vraag of dat de zorgen van de inwoners wegneemt. "De bevolking daar heeft niet heel veel vertrouwen in de overheid", zegt De Koning.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl