NOS NieuwsAangepast

Natuurwinkel haalt 'giftige' abrikozenpitten uit schappen

De natuurwinkelketen Erica heeft alle zakken met abrikozenpitten uit de schappen gehaald. Een woordvoerder heeft dat gezegd tegen RTL Nieuws. Aanleiding is een bericht waarin een man uit Roermond vertelde dat het nuttigen van de pitten hem onlangs bijna fataal werd.

Abrikozenpitjes worden verkocht in natuurwinkels. Op de verpakking staat dat mensen er maximaal vijf per dag mogen eten. Die waarschuwing geldt omdat er gifstoffen in de pitten zitten die gevaarlijk voor de gezondheid kunnen zijn.

Abnormaal lage zuurgraad

De 74-jarige Limburger kocht de pitten in de Erica-winkel op het station van Eindhoven, omdat hij zin had in nootjes. "Ik dacht: laat ik dat eens proberen", zei hij gisteren tegen RTL. De waarschuwing om er maximaal vijf te eten had de man niet gezien. Hij voelde zich al snel slecht. Toen hij met de trein aankwam in Roermond, belde zijn vrouw 112.

In het ziekenhuis bleek de man een abnormaal lage zuurgraad te hebben. "De internist zei tegen mijn vrouw: hij zou eigenlijk dood moeten zijn." Later die avond kwam hij erbovenop.

Geschrokken

Erica Kruiderijen is geschrokken van het verhaal. "We vinden het vervelend voor deze meneer", zegt een woordvoerder tegen RTL. "We hebben de producten uit de schappen gehaald, in alle elf winkels."

De keten heeft niet eerder dit soort ervaringen met de abrikozenpitten gehad. "We gaan onderzoeken wat er precies aan de hand is", zegt de woordvoerder.

Sommige mensen eten de pitjes omdat ze denken dat ze helpen tegen kanker. Wetenschappers benadrukken dat daarvoor geen bewijs is. Het Voedingscentrum noemt het eten van abrikozenpitten niet gezond.

Je kunt je afvragen of de pitten naast de cashewnoten in de schappen moeten liggen.

Woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bracht al in 2007 na onderzoek een advies uit aan het ministerie van Volksgezondheid. Daarin stond dat op de verpakking van de pitten duidelijk de risico's moeten worden vermeld. Ook mochten de pitten slechts in beperkte hoeveelheden worden verkocht.

De NVWA adviseert niet het product te verbieden, omdat het ongevaarlijk is bij matig gebruik. "Maar ik kan me voorstellen dat we naar aanleiding van de berichtgeving opnieuw in gesprek gaan met brancheverenigingen. Je kunt je afvragen of de pitten in de schappen naast de cashewnoten moeten liggen", aldus een NVWA-woordvoerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl