Ivo NOS

Hij lag er 's nachts wakker van: zijn handel in bitcoins. "Het wordt een verslavend spelletje om er zoveel mogelijk uit te halen", zegt Ivo, een 22-jarige student uit Utrecht. "Ik ben weleens midden in de nacht wakker geschrokken omdat ik bang was dat de boel in elkaar aan het klappen was."

En dus besloot hij om de bitcoinhandel te verruilen voor het 'minen': met speciale computers ingewikkelde berekeningen uitvoeren die veilige transacties met cryptomunten mogelijk maken. Daar valt ook aan te verdienen. Voor elke succesvol opgeloste vergelijking krijgt hij namelijk een beloning.

Zo werkt minen

Hij minet op dit moment geen bitcoins. De machines die je daarvoor nodig hebt, zijn al even door de grote vraag moeilijk te krijgen. "Op dit moment is alles uitverkocht. Op de Nederlandse marktplaats worden ze aangeboden vanaf 4500 euro, terwijl ze in Amerika 2600 dollar kosten."

Wat hij heeft is een miner met vijf videokaarten. Daarmee kan hij zo'n beetje alle cryptomunten behalve bitcoins minen. De computer kostte hem 3000 euro. Daarnaast betaalt hij voor de stroom. Miningcomputers vreten namelijk elektriciteit. Die van Ivo verbruikt zo'n 450 watt, ongeveer evenveel als een handvol goede tv's. Dat kost hem 46 euro per maand.

Yes! of booooo?

Op een scherm naar zijn computer is een continue stroom van tijdcodes en cijfers te zien. Het zijn kleine verslagen van de pogingen van de computer om de ingewikkelde rekenpuzzels op te lossen. Staat het woord 'booooo' in het rood achter de regel, dan is de poging mislukt. Maar 'yes!' in het groen betekent dat hij geslaagd is.

Om echt wat te verdienen moet hij wel even geduld hebben. Elke 'yes!' levert hem een paar cent op. Alles bij elkaar verdient Ivo zo'n 200 euro per week. Over een half jaar is hij hopelijk uit de kosten.

Toch kan hij niet wachten om over te stappen op 'het echte werk': het minen van bitcoins. De veel krachtigere computer die hij daarvoor nodig heeft, hoopt hij binnenkort te kunnen kopen. Daarvoor heeft hij online een oproep geplaatst. Hij hoopt daar andere enthousiastelingen te vinden die samen met hem een computer van 10.000 euro willen kopen. Binnen twee dagen kreeg hij al acht reacties binnen.

Als ik mijn kosten er maar uit heb.

Ivo, student in Utrecht

Die bitcoinminer komt dan niet in huis te staan, maar in een datacentrum dat ruimte biedt voor computers van miners als Ivo. "Daar hebben we geen last van het geluid. Zo'n apparaat produceert vaak meer dan 60 decibel."

Omdat miners uitbetaald worden in de munten die ze minen, levert het alleen geld op zolang de munten meer waard zijn dan het geld dat nodig is om ze te bemachtigen.

Wat als de koers in elkaar klapt? "Dat zou heel vervelend zijn. Maar als ik mijn kosten eruit heb, vind ik het al gezegend."

STER reclame