Koreaanse oorlogstrofeeën na eeuw teruggevonden

Aangepast
De teruggevonden vlaggen U.S. Naval Institute

De Amerikaanse marine heeft na een eeuw oorlogstrofeeën teruggevonden uit een conflict met Korea. Het gaat om vlaggen van anderhalve eeuw oud die werden buitgemaakt tijdens een strafexpeditie op het Aziatische schiereiland.

De vlaggen werden veroverd in de nasleep van een incident met de SS Sherman. Dat Amerikaanse oorlogschip werd in 1866 aangevallen door de Koreanen, nadat Amerika had geprobeerd het gesloten land tot handel te dwingen, zoals eerder met China was gebeurd.

De Koreanen waren niet gediend van het machtsvertoon en waren bovendien bang dat de Amerikanen kwamen om te plunderen. Daarom werd het schip in brand gestoken en de 20-koppige bemanning vermoord.

Het incident wordt in Noord-Korea nog altijd gezien als een vroeg voorbeeld van de Amerikaanse imperialistische driften. Volgens de staatspropaganda was een voorouder van leider Kim Jong-un erbij betrokken, al ontbreekt daarvoor historisch bewijs.

Experts halen de vlaggen uit hun lijst U.S. Naval Academy Museum

Represailles

Een ander Amerikaans schip kwam enkele jaren later verhaal halen. Toen ook dat schip werd beschoten, besloot de kapitein enkele forten van de Koreanen aan te vallen. De vlaggen kwamen daarbij in Amerikaanse handen. Tijdens de gevechten sneuvelden 350 Koreanen en 3 Amerikanen.

De vlaggen werden naar de Amerikaanse Marine-academie in Annapolis verscheept, waar alle oorlogsbuit verzameld wordt. Wegens ruimtegebrek werden ze echter in 1920 in lijsten geplaatst achter vlaggen van andere conflicten.

Doordat ze honderd jaar lang geen daglicht hebben gezien, zijn de kleuren nog heel sprankelend.

Curator

De vlaggen doken op toen de andere exemplaren uit hun lijsten werden gehaald voor een restauratie. De curator was verheugd door de goede staat ervan. "De kleuren vielen meteen op. Doordat ze honderd jaar lang geen daglicht hebben gezien, zijn die nog heel sprankelend. Het was zo opwindend."

In totaal werden er 46 verloren vlaggen teruggevonden, zoals ook dundoeken die waren buitgemaakt in een Chinees fort op Macau en de Spaans-Amerikaanse Oorlog. Alle gevonden vlaggen zullen worden gerestaureerd.

De Chinese vlag U.S. Naval Academy Museum

STER Reclame