Zaanstad wil huiseigenaren met hennep woning uitzetten

Aangepast
ANP

Zaanstad wil keihard optreden tegen illegale wietplantages. Burgemeester Jan Hamming (PvdA) wil dat eigenaren van woningen met een hennepkwekerij uit hun pand gezet kunnen worden. En niet alleen - wat nu de praktijk is - huurders of gebruikers van bedrijfspanden.

De Opiumwet maakt dat mogelijk, omdat een artikel ruim is geformuleerd. Daarom doet het college van Zaanstad in februari een voorstel aan de gemeenteraad om uitzetting van woningeigenaren mogelijk te maken.

Hamming, die eerder burgemeester was in Heusden, gebruikt hiervoor zijn Brabantse ervaring. In die provincie is er een convenant tussen politie, OM en hypotheekverstrekkers. Woningeigenaren met een hennepkwekerij worden daar niet alleen vervolgd, maar kunnen ook huis en hypotheek verliezen.

Meedogenloos

De PvdA-bestuurder vindt illegale wietteelt "nietsontziende meedogenloze criminaliteit die keihard moet worden aangepakt". Hij verwijst daarvoor ook naar de branden in de kwekerijen die voor buren voor levensgevaarlijke situaties zorgen.

Uit cijfers van de politie in handen van NH Nieuws blijkt dat Zaanstad op de eerste plaats staat als het gaat om drugshandel in het district Noord-Holland-Noord. Volgens de gemeente worden er enkele tientallen hennepkwekerijen per jaar opgerold.

Voorzitter Wilco Sijm van het Team Haarlemse Coffeeshopondernemers betwijfelt of de maatregel werkt, aangezien illegale henneptelers veel geld verdienen. Een gemiddelde plantage van 300 planten levert volgens hem 25.000 euro per oogst op. En dat kan een aantal keer per jaar.

STER Reclame