Aanklager Alberto Nisman, dood aangetroffen op 18 januari 2015 AFP

Een Argentijnse rechter heeft vastgesteld dat aanklager Alberto Nisman in januari 2015, daags nadat hij president Cristina Fernández de Kirchner had beschuldigd, is vermoord. Rechter Julian Ercolini is van oordeel dat "de dood van Nisman geen zelfmoord kan zijn geweest".

Nisman deed onderzoek naar de bomaanslag in 1994 op een Joods centrum in Buenos Aires. Zijn conclusie was dat president Cristina Fernández de betrokkenheid van Iran bij de aanslag heeft stilgehouden, om een handelsovereenkomst met dat land niet in gevaar te brengen.

Nog voordat Nisman een toelichting kon geven op zijn bevindingen, werd hij dood aangetroffen in zijn kantoor, als gevolg van een pistoolschot. Onmiddellijk werd vermoed dat hij was vermoord, maar de regering hield het op zelfmoord.

Verdachte

Een officier van justitie die de zaak vorig jaar onderzocht, deed de aanbeveling de zaak-Nisman te behandelen als een moordzaak. Het is nu voor het eerst dat een rechter tot de conclusie is gekomen dat Nisman is vermoord.

De rechter beschuldigt Nismans medewerker Diego Lagomarsino van betrokkenheid bij de moord. Lagomarsino heeft erkend dat hij Nisman het vuurwapen heeft gegeven op de dag voordat die voor het Congres zou verschijnen om zijn beschuldiging aan het adres van de president en minister van Buitenlandse Zaken Timerman toe te lichten. Lagomarsino verklaarde dat Nisman om het wapen had verzocht ter zelfverdediging.

De beschuldiging van Nisman tegen de president bracht Argentinië twee jaar geleden tot een politiek kookpunt. Met grote spanning werd destijds uitgekeken naar Nismans verklaring in het parlement.

STER reclame