De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un
NOS Nieuws

Sancties VS tegen twee Noord-Koreaanse raketontwikkelaars

De Verenigde Staten hebben sancties opgelegd tegen twee Noord-Koreanen die nauw betrokken zouden zijn bij de ontwikkeling van het nucleaire programma van Noord-Korea.

Het Amerikaanse ministerie van Financiën meldt dat het gaat om Kim Jong-sik en om Ri Pyong-chol. Volgens persbureau Reuters is Ri Pyong-chol een voormalige generaal van de luchtmacht. Kim Jong-sik is raketgeleerde.

Rekeningen bevroren

De sancties hebben tot gevolg dat tegoeden die ze eventueel op Amerikaanse rekeningen hebben staan worden bevroren, zodat ze er niet meer bij kunnen.

Reuters meldde in mei dat de twee mannen persoonlijk door leider Kim Jong-un zijn uitgekozen om te werken aan het nucleaire programma. Ze staan geregeld met hem op foto's bij raketlanceringen.

Hun contacten met Kim zouden goed zijn en in tegenstelling tot andere hoge medewerkers gedragen ze zich volgens Reuters niet onderdanig ten opzichte van de dictator.

Verminderde olie-export

Vrijdag legde de VN-Veiligheidsraad Noord-Korea nieuwe sancties op als reactie op recente raketproeven. Dat betekent onder meer dat de olie-export naar het land met 90 procent wordt verminderd.

Noord-Korea noemde die sancties een oorlogsdaad en zegt dat ze neerkomen op een totale economische blokkade van het land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl