Steeds meer allergieën: voor elk geval gelden andere adviezen
De nu 8-jarige Kiran was 3 toen het kinderdagverblijf moeder Daniëlla belde met de vraag hem op te halen. "We zitten hier met een ziek, heel zielig jongetje", werd gezegd.
"Toen ik hem ophaalde leek hij inderdaad een zielig vogeltje, met grote rode zakken onder zijn ogen", zegt Daniëlla nu. "Voor de huisarts was het overduidelijk hooikoorts." De jonge Kiran bleek allergisch.
In de Westerse wereld komen allergieklachten steeds vaker voor. Nieuw onderzoek uit Zwolle laat zien dat die stijging van allergische gevoeligheid ook in het bloed terug te zien is. Met name voor de zogeheten inhalatieallergieen, zoals: allergie voor huisdieren, of voor boompollen.
Achteraf viel het puzzeltje in elkaar.
Met Kiran was al sinds zijn geboorte geregeld wat aan de hand. "Achteraf viel het puzzeltje in elkaar", vervolgt Daniëlla. "Hij is heel allergisch aangelegd." Honden, katten, paarden, pollen, appel, hazelnoot, peren, pijnboompitten: bij Kiran bleek een combinatie van verschillende voedsel- en inhalatie-allergieën te spelen.
De afgelopen jaren kreeg Kiran voor de pollenallergie zogeheten 'immunotherapie' bij kinderallergoloog Marike Stadermann, in het Diakonessenhuis in Utrecht. "Je gaat het immuunsysteem als het ware trainen, door kinderen te behandelen met datgene waar ze allergisch voor zijn", legt Stadermann uit. "Als je dat langdurig doet, kun je de allergie verminderen."
'Even naar de bomendokter'
Kiran vond die terugkerende ziekenhuisbezoeken in het begin maar niets. "De eerste keren was het krijsen, maar toen was hij ook echt nog heel jong", zegt Daniëlla. "Later accepteerde hij het gewoon als een terugkerende activiteit: we gaan even naar de bomendokter."
Allergologen zien maar een klein deel van het totale aantal kinderen met allergieën; alleen die kinderen waar veel en vaak problemen spelen. "Veruit de meeste kinderen worden gezien door de huisarts en zijn met een neusspray of een tabletje prima te behandelen", zegt Stadermann.
Hoe het komt dat er steeds meer allergieën zijn, is niet door één factor te verklaren. Onder meer de 'westerse leefstijl', luchtvervuiling, hygiëne en genetische gevoeligheid lijken een rol te spelen.
Allergieklachten variëren van licht tot ernstig. Wanneer ooit in het leven een ernstige allergische (voedsel)reactie heeft opgetreden, is het belangrijk goed voorbereid te zijn. Bijvoorbeeld door een adrenaline-pen, of andere medicijnen bij je te dragen.
Andere allergie, ander advies
Het herkennen van een allergische aandoening is belangrijk, om de juiste maatregelen te kunnen nemen en voor eventuele behandeling. "Als je last van een allergie hebt, is het heel verstandig om met de huisarts te praten om te zorgen dat je daarvoor de juiste medicijnen krijgt. Want er zijn goede medicijnen", zegt Brand.
Als de klachten niet onder controle te krijgen zijn en verergeren, kan doorverwijzing naar een kinderarts, kno-arts of (kinder)allergoloog een volgende stap zijn. "Het is dan belangrijk om erachter te komen waar een kind precies allergisch voor is, om de bron te vermijden", zegt Stadermann. "Voor elke allergie gelden andere adviezen. Soms moet de hond uit huis, soms moet het raam dicht voor de pollen of juist open om te ventileren en aanwezigheid van huisstofmijt in de kamer te verminderen."
Kiran heeft zijn immunotherapie voor de pollenallergie inmiddels afgerond. "Het gaat heel goed met hem", zegt Daniëlla. Maar met de combinatie van allergieën blijft het soms oppassen. "Je levert je kind op een feestje wel af met een gebruiksaanwijzing, zeg maar."