Henk Krol
NOS NieuwsAangepast

Woede in Iran om nootjes Henk Krol

In het Iraanse parlement is boos gereageerd op Henk Krol die in een uitzending van PowNews een kerstattentie van de Iraanse ambassadeur weggooit. De ambassadeur had als kerstcadeau zakjes pistachenootjes aan Kamerleden gegeven, maar Krol had begrepen dat alleen mannelijke parlementariërs een zakje hadden gekregen, en daar was de voorman van 50Plus niet van gediend.

"Het is natuurlijk idioot dat je in een land als Nederland ambassadeur bent en dan de vrouwelijke Kamerleden overslaat. Nou, bij mij heeft hij zich vergist", zei Krol over het geschenk nadat hij het zakje had leeggegooid in een prullenbak.

'Vrouwen hebben wel nootjes gekregen'

Volgens de ambassade klopt dat niet en hebben verschillende vrouwen ook een zakje nootjes gekregen. De missie zegt dat Krol zijn huiswerk niet goed heeft gedaan en dat hij een negatieve houding heeft ten opzichte van Iran. Alleen de fractievoorzitters en buitenlandwoordvoerders zouden de nootjes hebben gekregen. Pistachenootjes zijn een van de belangrijkste exportproducten van Iran.

Het Iraanse parlementslid Hossein Naqavi Hosseini zegt tegen het Iraanse persbureau MNA zelfs dat hij Krols actie een "onmenselijke reactie op een menselijke daad" vindt. Hosseini zit in de parlementaire commissie die gaat over nationale veiligheid en buitenlandse zaken. De ambassade zou veel telefoontjes krijgen van in Nederland wonende Iraniërs die excuses willen van Krol.

Als je dit vergelijkt met de publieke executies die in Iran worden uitgevoerd en de positie van vrouwen en homoseksuelen, dan is het inderdaad wel héél onmenselijk wat ik heb gedaan.

Henk Krol

Zelf haalt Krol zijn schouders op over de heftige reacties op de weggegooide nootjes. "Als je dit vergelijkt met de publieke executies die in Iran worden uitgevoerd en de positie van vrouwen en homoseksuelen, dan is het inderdaad wel héél onmenselijk wat ik heb gedaan."

Krol denkt dat de boosheid laat zien dat hij een gevoelige snaar heeft geraakt met zijn commentaar over de positie van vrouwen in Iran. Hij zegt dat hij veel reacties krijgt van Iraanse vrouwen die blij zijn dat iemand er een keer wat van zegt. Dat hij zijn huiswerk niet goed heeft gedaan wijst hij van de hand: zes vrouwelijke Kamerleden zeiden tegen hem dat ze geen zakje nootjes hebben gehad.

Krol zegt dat de hele kwestie niet in het parlement besproken hoeft te worden en dat hij graag met de ambassadeur in gesprek gaat over het voorval als die dat wenst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl