'Er zijn nu tenminste geen kampen meer bij Ajax'

Aangepast
NOS

Vraagtekens bij het ontslag van Marcel Keizer, de constatering dat de Amsterdamse machtsstrijd voorbij is en een discussie of Erik ten Hag de geschikte man is om de Amsterdamse club verder te helpen. De roerige week bij Ajax is onvermijdelijk het belangrijkste onderwerp van gesprek aan de tafel bij Studio Voetbal.

Kiki Musampa heeft zijn twijfels bij het vertrek van Keizer. "Aan de cijfers van Keizer ligt het niet. Het enige verschil is dat Ajax geen Europees voetbal meer speelt", zegt de voormalig Ajacied.

"Maar wacht even", breekt NOS-commentator Arno Vermeulen in. "Ajax won 14 van de 24 wedstrijden, dat is niet heel veel. Bovendien is de club uitgeschakeld in Europa en in de KNVB-beker. Dat zijn cijfers waar je als Ajax-trainer normaal gesproken een onvoldoende voor krijgt."

Technisch hart

Ron Jans, technisch directeur bij FC Groningen, is een andere mening toegedaan. "Als je het verhaal een beetje volgt, zie je dat bij Ajax eerst de politiek telt en daarna pas het voetbal. Het positieve aan dit alles voor Ajax is dat alle beslissingen nu op een normale manier genomen gaan worden en niet meer door een technisch hart."

"Maar dat technisch hart was wel belangrijk voor het bewaken van de brug tussen de jeugd en het eerste elftal", stipt Musampa aan.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Er zijn nu geen kampen meer bij Ajax'

Erik ten Hag lijkt nu de aangewezen persoon om Ajax sportief verder te helpen. "Als er iemand wat heeft weten te veranderen bij een club en aangetoond heeft spelers te kunnen ontwikkelen, dan is het Ten Hag wel. Hij heeft zich echt onderscheiden (bij FC Utrecht, red.) en nu mag hij zich gaan bewijzen", aldus Jans.

"Het is prettig dat Marc Overmars al met Ten Hag heeft gewerkt (bij Go Ahead Eagles, red.). Hij weet hoe Ten Hag in elkaar steekt", benadrukt Vermeulen.

Geen Ajax-verleden

Het is in de ogen van Musampa niet onoverkomelijk dat Ten Hag geen Ajax-verleden meedraagt. "Wat nu vooral belangrijk zal zijn, is dat er geen kampen meer zijn bij Ajax. Het lijkt me zo vervelend als je met mensen moet samenwerken die niet met elkaar communiceren. Dat is nu weg."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Ten Hag is de juiste man voor Ajax'

Is het een goede zaak dat Dick Advocaat bij Sparta aan de slag gaat? De gasten zien het vermeende nieuwe avontuur van de Hagenaar wel zitten.

"Dick gaat leven bij Sparta in de brouwerij brengen, maar ik heb het gevoel dat hij een hele andere trainer is dan Alex Pastoor. Driftig voetbal en minder wetenschappelijk", vermoedt Jans.

'Advocaat kan het verschil maken'

"Een club als Sparta mag zijn handen dichtknijpen met een eventuele komst van Advocaat", vindt Vermeulen. "Hij kan voor de club zeker het verschil maken tussen wel of niet in de eredivisie blijven."

"Als ik Sparta was, zou ik bij de contractonderhandelingen in ieder geval geen clausules accepteren", besluit Pierre van Hooijdonk met een kwinkslag.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Mooi als Dick Advocaat bij Sparta aan de slag gaat'

Studio Voetbal gemist? De volledige uitzending is via deze link in zijn geheel terug te kijken.

STER Reclame