1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
EPA
NOS NieuwsAangepast

Kerst in Bethlehem overschaduwd door diplomatieke rel

De Kerstnachtmis in de Geboortekerk van Bethlehem werd dit jaar overschaduwd door de diplomatieke rel over de Amerikaanse ambassade in Israël. Het is al weken onrustig in Palestijnse gebied na de omstreden aankondiging van president Trump dat hij Jeruzalem als hoofdstad van Israël erkent.

'Leiders, wees moedig en durf risico's te nemen'

"U wilt vast dat ik inga op de kwestie-Jeruzalem", zei aartsbisschop Pizzaballa met een lach tijdens zijn preek. "Daar hebben we het al zo vaak over gehad deze dagen, dat hoeven we niet te herhalen. Bovendien wil ik deze viering alleen een religieuze dimensie geven, niets anders."

Toch plaatste hij nog een voetnoot voor de aanwezigen, onder wie president Abbas van de Palestijnse Autoriteit. "We zijn in het Heilige Land. Het is prachtig, fascinerend, maar ook moeilijk. We zijn hier niet geroepen als bewoners om dit land te bezitten, maar om het te dienen."

"Ondanks de vele teleurstellingen van vroeger en nu, moeten we visie blijven houden. Laat de roep van de armen en nooddruftigen je aansporen, want God zal hen niet vergeten."

EPA
Gelovigen steken een kaarsje op in de Geboortekerk

Er waren deze Kerst beduidend minder toeristen op de geboorteplek van Jezus. Ook waren de festiviteiten uit protest tegen het Amerikaanse besluit soberder gehouden.

"We hebben besloten ons te beperken tot de religieuze rituelen", zei de burgemeester van de stad, die in Palestijns gebied ligt. "We geven zo aan dat we het besluit afwijzen, boos zijn en rouwen om de slachtoffers die vielen bij de recentelijke rellen."

Sinds president Trump op 6 december zijn besluit bekendmaakte, zijn er bij protesten al twaalf Palestijnen om het leven gekomen. Vanavond werd nog bekend dat twee demonstranten zijn overleden aan verwondingen die ze eerder opliepen.

Kerstwens Netanyahu

De Israëlische premier Netanyahu wenste christenen vanavond fijne feestdagen via Twitter, met de boodschap "Vrolijke Kerst vanuit Jeruzalem, de hoofdstad van Israël!". Hij nodigde gelovigen uit langs te komen om in de voetstappen van Jezus te treden en kondigde aan volgend jaar persoonlijk "onze christelijke vrienden" rond te zullen leiden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl