Kerstwens gewapende politie-kerstman populair in Rio

Aangepast
De kerstkaart van de speciale eenheid BOPE Facebook / BOPE

Het is niet bepaald een typische gezellige kerstkaart, maar toch zijn op Facebook al duizenden duimpjes uitgedeeld aan de boodschap van het Braziliaanse eliteteam BOPE. Op de afbeelding van de zwaarbewapende politie-eenheid is een kerstman te zien met automatisch geweer en kogelwerend vest. "BOPE wenst jullie een vrolijk kerstfeest", staat erbij geschreven.

De Batalhão de Operações Policiais Especiais is een elite-eenheid uit Rio de Janeiro die gespecialiseerd is in operaties tegen criminelen in favelas, ofwel sloppenbuurten. De BOPE wordt gezien als een van de beste politieteams van Brazilië en staat bekend om zijn spijkerharde aanpak.

De kerstwens past bij het imago van de speciale eenheid. Het is precies wat veel inwoners van Rio de Janeiro graag zien, blijkt onder meer uit de reacties op Facebook. Veel Brazilianen willen dat de autoriteiten harder optreden tegen de criminaliteit in de miljoenenstad.

Kerstmis is gekomen en daarmee ook de hoop op betere dagen.

BOPE

Sinds de Olympische Spelen van 2016 is het geweld in Rio weer toegenomen. Dit jaar zijn er tot nu toe al zeker 132 politiemensen doodgeschoten. Daarnaast werden tussen januari en november meer dan 6000 mensen vermoord, ruim 500 meer dan in dezelfde periode het jaar ervoor.

Op zijn Facebookpagina schrijft BOPE: "Kerstmis is gekomen en daarmee ook de hoop op betere dagen. We herinneren ons diegenen die hun leven hebben gegeven. Voor onze familie, vrienden en metgezellen zullen we deze strijd voortzetten."

Nederlands ontwerp

De Nederlandse Thomas Visscher (24) is de ontwerper van het plaatje. "Ik kwam er pas achter dat hij door de Braziliaanse politie is gebruikt toen er op NOS.nl een artikel over kwam. Ik kreeg allerlei telefoontjes van vrienden die me er op wezen."

Visscher maakte de tekening twee jaar geleden voor een wedstrijd waaraan hij meedeed. "De opdracht was om een badass Kerstman te ontwerpen. De wedstrijd won ik niet, maar mijn ontwerp ging daarna wel het hele internet over." Militaire forums en ook de politie pikte de tekening op. Ook is de plaat gedeeld door Duitse en Belgische media, vertelt Visscher. "Hij is zelfs een keer gebruikt door Hezbollah. Ik heb toen wel even ingegrepen. De Braziliaanse politie oké, maar Hezbollah gaat wel wat ver."

Zo lang het plaatje niet voor commerciële doeleinden wordt gebruikt vindt Visscher het verder allemaal prima. "Ik vind het juist leuk dat zoveel mensen enthousiast zijn voer mijn ontwerp."

STER Reclame