NOS NieuwsAangepast

Nepschelpen en helikopters ingezet in de oorlog tegen oesterdieven

  • Frank Renout

    correspondent Frankrijk

  • Frank Renout

    correspondent Frankrijk

Je denkt misschien dat op de foto hierboven een oester staat, maar dat is niet écht het geval. Het is namelijk een fopoester. De Franse uitvinding lijkt als twee druppels water op een echte, maar is uitgerust met een verborgen gps-apparaatje. Daarmee is met een mobiele telefoon precies te volgen welke weg de nepschelp aflegt.

De fopoester is natuurlijk niet om op te eten, het is een spion. Oesterkwekers in Frankrijk kampen namelijk in toenemende mate met diefstal. En door deze nepschelp te verstoppen tussen de anderen, kan de eigenaar precies volgen waar de dief met zijn handeltje heengaat.

7000 kilo

Het elektronische schelpdier werd een jaar geleden geïntroduceerd en inmiddels is er een eerste groep Franse oesterkwekers die ermee werkt. "Het is onmogelijk om te patrouilleren langs de hele kust, dus we moeten aan vernieuwende oplossingen denken", zegt Gérald Viaud van de branchevereniging van oesterkwekers.

Oesterdiefstal is een groeiend probleem in Frankrijk. In oktober was er een recordroof van 7000 kilo aan oesters in één keer. Dat gebeurde in de baai van Arcachon, aan de Atlantische kust, die wereldberoemd is om de schaal- en schelpdieren.

Sindsdien blijven de meldingen binnenkomen. Dagblad Le Parisien maakte kort geleden een inventarisatie en constateerde dat in een paar maanden tijd al 20.000 kilo aan Franse oesters is gestolen.

Met de Kerst in aantocht is de oester bijzonder gewild in Frankrijk. Maar de productie loopt achter, met name door een aantal ziektes die de afgelopen jaren woekerden in de schelpen. Het aanbod is dus relatief laag, terwijl de vraag naar oesters in december een hoogtepunt bereikt. Dieven zien daarom hun kans schoon.

Maar de politie zit niet stil. In de baai van Arcachon voeren agenten dag en nacht patrouilles uit. Als veredelde oesterwakers gaan de gendarmes op pad om Frankrijks culinaire lekkernij te beschermen.

Drone

's Nachts gaat dat per helikopter. Met een nachtkijker worden vanuit de lucht alle oestervelden geïnspecteerd. Overdag zet de politie sinds kort een drone in.

"Daarmee kunnen we tot op een paar meter afstand komen van oesters en eventuele boten", aldus Laurent Chevallier, commandant van de waterbrigade. "We kunnen zelfs hun registratienummers aflezen met de drone en die vergelijken we dan met de database die we hebben van de boten die hier mogen varen." In de streek zijn inmiddels tachtig gendarmes opgeleid om met de drones te werken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl