AZ en Willem II uit vrouwenvoetbal

time icon Aangepast

AZ en Willem II stappen om financiële redenen uit de eredivisie voor vrouwen.

Beide clubs geven aan het budget voor de verliesgevende vrouwentak niet meer te kunnen opbrengen.

AZ, dat sinds de start van de eredivisie in 2007 drie keer op rij kampioen werd, en Willem II behoren tot de zes clubs die er sinds de introductie bij waren.

Bij AZ staan de internationals Daphne Koster, Loes Geurts, Dyanne Byto, Claudia van den Heiligenberg en Chantal de Ridder onder contract. Namens Willem II komen Daniëlle van de Donk en Manoe Meulen uit voor Oranje.

De Stichting Eredivisie Vrouwen besloot juist een dag eerder, in een poging het vrouwenvoetbal een impuls te geven, de vaste speeldag van de donderdag naar de vrijdag te verplaatsen.

Vervelend voor iedereen

"En dat na drie landstitels op rij", reageerde AZ-speelster Koster. "Dat is toch wel heel vervelend voor iedereen die bij AZ met het vrouwenvoetbal bezig is."

"Natuurlijk is het ook een negatief signaal, maar dat heeft vooral te maken met het beleid van de club. Ik denk dat je bij bijvoorbeeld FC Twente een ander en veel positiever verhaal te horen krijgt over de vrouweneredivisie."

Streep door de rekening

Het verdwijnen van AZ en Willem II uit de vrouwencompetitie is een streep door de rekening van de KNVB. De voetbalbond wil het vrouwenvoetbal juist een impuls geven en breidde de competitie dit seizoen al uit van zes naar acht teams.

Het besluit van AZ en Willem II wordt betreurd door de KNVB. "Het is jammer, maar het zat er al aan te komen. Gelukkig is de rest van de clubs vastberaden en enthousiast om door te gaan", aldus een woordvoerder. FC Twente, ADO Den Haag, sc Heerenveen, FC Utrecht, VVV-Venlo en FC Zwolle hebben ook een vrouwenteam.

Het aantal ploegen moet na het wegvallen van AZ en Willem II snel worden teruggebracht naar acht. "Er zijn meerdere clubs die interesse hebben getoond. Daarmee zijn we in gesprek."

PSV in één van de clubs waarmee de KNVB in gesprek is om toe te treden tot de vrouwencompetitie.

Voorkeur aan beloften

Volgens de website van Willem II betreurt de club de beslissing om te stoppen met de vrouwenafdeling, maar ziet het zich om financiële redenen genoodzaakt tot deze maatregel. Belangrijkste reden is dat de hoofdsponsor van het vrouwenteam heeft besloten te stoppen.

"Bij het maken van budgettaire keuzes voor het nieuwe seizoen heeft de club prioriteit gegeven aan het opnieuw instellen van een beloftenteam" staat te lezen op de site van Willem II.

STER Reclame