De kerststal op nanoformaat
NOS NieuwsAangepast

Onzichtbare kerststal voor de paus

Precies op tijd voor Kerstmis heeft Litouwen paus Franciscus een piepklein cadeautje gegeven: een kerststal op nanoformaat. Het hele tafereeltje is niet groter dan 0,3 millimeter, het kindje Jezus is zelfs kleiner dan een menselijke cel.

Het gaat om een 10.000 keer verkleinde versie van de kerststal die elk jaar op het plein voor de kathedraal van de hoofdstad Vilnius staat. De vijftien figuren zijn gescand en geprint met een speciale micro-3D-printer. Een team van dertig personen heeft drie maanden aan de beeldengroep gewerkt.

De hele kerststal zou op een menselijke wimper passen. De makers hebben het in het oog van een naald geplaatst.

 • AP
  De kerststal op nanoformaat
 • AP
  De kerststal op nanoformaat
 • AP
  De kerststal op nanoformaat
 • AP
  De kerststal op nanoformaat
 • AP
  De kerststal op nanoformaat

De paus kreeg de kerststal cadeau omdat hij volgend jaar Litouwen zal aandoen tijdens een rondreis door de Baltische staten.

Er zijn er in totaal vijf gemaakt: een voor de paus, een ander ministalletje is voor de Litouwse president Grybauskaite en een derde gaat naar het aartsbisdom Vilnius. De andere twee worden tentoongesteld.

De Litouwse president plaatste een foto van zichzelf op Twitter waarop ze door een microscoop naar het kunstwerkje kijkt. "De belangrijkste dingen in het leven zijn onzichtbaar voor het blote oog", schrijft ze erbij.

De makers hebben het Guinness Book of Records gevraagd om de kerststal officieel als kleinste ter wereld te erkennen.

President Grybauskaite bekijkt het resultaat

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl