Blijdorp
NOS NieuwsAangepast

Zeldzame zwarte neushoorn geboren in Blijdorp

In Diergaarde Blijdorp is een zwart neushoorntje geboren. Het is pas de tweede keer dat de zeldzame diersoort zich voortplant in Nederland.

Moeder Naima beviel op zaterdagmiddag om 17.57 uur na een draagtijd van 15 maanden. Volgens de verzorgers kon het jong na een uurtje op eigen benen staan.

Een naam voor het jong is er nog niet, het geslacht is nog niet bekend. Omdat de twee nog hun rust nodig hebben, zijn ze voorlopig alleen via de webcam te volgen.

De geboorte van het zwarte neushoornjong

De laatste keer dat er een zwart neushoorntje werd geboren in Nederland was in 1960, eveneens in Blijdorp. Deze Laura verhuisde later naar een dierentuin in Dublin.

Na de plotselinge dood van vader Meru nam de Rotterdamse zoo afscheid van de diersoort: moeder Sonny verhuisde naar Arnhem, waar nog een mannelijke soortgenoot leefde.

Bedreigd

Toen in 2013 de Dikhuidenvleugel van de dierentuin werd gerestaureerd, besloot Blijdorp ook weer zwarte neushoorns te nemen. In het voormalige olifantenverblijf kwamen stier Vungu en twee koeien, Naima en Wanda.

Zwarte neushoorns worden net als de vier andere neushoornsoorten ernstig bedreigd. Er wordt op gejaagd en hun hoorns worden in Azië onterecht als medicijn gezien.

Blijdorp
Naima en haar jong

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl