President van het Poolse hooggerechtshof, Malgorzata Gersdorf
NOS Nieuws

Hoogste rechter Polen verzet zich tegen regering

De president van het Poolse hooggerechtshof, Malgorzata Gersdorf, beschuldigt de conservatieve regering in een open brief van 'een coup op de rechterlijke macht' in Polen. Dat schrijft de BBC.

Gersdorf stelt dat de regering langs een afgrond loopt waar het hele land in dreigt te vallen. Ze doelt op enkele voorstellen van de Poolse regeringspartij PiS (Recht en Rechtvaardigheid) voor de hervorming van het justitiële apparaat. Tegenstanders zeggen dat die hervormingen de onafhankelijkheid van de rechtspraak aantasten.

Pensioen

Zo wordt de helft van de rechters van het hooggerechtshof met pensioen gestuurd en worden de nieuwe rechters benoemd door een commissie waarvan de leden door de PiS zijn aangewezen. Het Poolse parlement heeft al meerdere voorstellen aangenomen.

Polen kreeg afgelopen week van de Europese Commissie een gele kaart voor dit beleid. Kort daarna liet de regering weten dat de hervorming van de rechterlijke macht gewoon doorgaat. President Duda gaat de wetten naar eigen zeggen ondertekenen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl