Het schaatspak dat Nederland olympisch succes moet brengen

time icon Aangepast

In de jaren zeventig schaatste Ard Schenk nog naar olympisch goud met een wollen trui en een muts. Maar de tijden zijn veranderd en het schaatspak heeft sindsdien een ware metamorfose ondergaan, met iedere vier jaar een nieuwe revolutionaire ontwikkeling.

Met welk pak gaan de Nederlandse schaatsers in februari het ijs op bij de Winterspelen in Pyeongchang?

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Het schaatspak dat Nederland olympisch succes moet brengen

Bert van der Tuuk maakt al jarenlang de pakken voor de Nederlandse schaatsploeg. Zo ook voor de komende Spelen. Met een nieuwe, ruwere stof en een nieuwe kleur: donkerblauw met oranje.

De Noren baarden afgelopen zomer opzien door hun roemruchte rode pakken in te ruilen voor blauwe pakken. Volgens de ontwikkelaar, een Noorse wetenschapper, zijn er aanwijzingen dat de kleur het materiaal en de luchtweerstand kan beïnvloeden. Van der Tuuk gelooft daar helemaal niet in. "Het is een beetje een broodje aap, laat ik het zo maar zeggen."

Broodje aap of niet: Noorwegen, de schaatsgrootmacht van weleer, boekt dit seizoen na een reeks magere jaren ineens weer successen. Zo is er iedere vier jaar rond de Winterspelen wel weer een nieuwe ontwikkeling die al dan niet tot snellere prestaties van de schaatsers leidt.

Het Nederlandse schaatspak NOS

Van het Krienb├╝hl-pak tot de Swift Skin, van de Flashpakken tot de legendarische schaatsstrips. Het ene pak was succesvoller dan het andere. In Sotsji dachten de Amerikanen na een jaar lang sleutelen het ei van Columbus te hebben gevonden. Maar met nul olympische schaatsmedailles bleek het pak een windei.

"We hebben dat pak nog gemeten", vertelt Van der Tuuk. "Toen we het in de windtunnel testten, bleek dat pak eigenlijk dramatisch slecht."

Pak naar zijn hart

Over het Nederlandse olympische schaatspak is Sven Kramer in ieder geval tevreden. "Ik denk dat de pakken goed zijn. In de windtunnel kun je dat nauwkeurig testen, maar het is altijd anders dan op het ijs."

Van der Tuuk beaamt dat: "We weten dat het pak 3 procent sneller is. Maar ja, wat een schaatser daarmee doet... Ik ben kleermaker, zij zijn schaatser en moeten maar hun best doen." Het is voor Sven Kramer te hopen dat het een pak naar zijn hart zal zijn.

STER Reclame