Dylan Groenewegen ANP

Groenewegen weet in 2018: ik kan het

time icon Aangepast

Hij stond afgelopen jaar 23 keer op het podium na een wielerwedstrijd. Van het hele profpeloton deed alleen wereldkampioen Peter Sagan het beter (27). Maar voor 2018 wil Dylan Groenewegen meer. Meer zeges vooral.

"Hoe dan?!" was de verbaasde reactie van zijn vriendin nadat hij in Parijs als eerste de finish was gepasseerd in de slotetappe van de Tour de France. Het was de doorbraak van Groenewegen op het hoogste niveau.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Emoties Groenewegen na zege Champs-Élysées
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Groenewegen klopte alle aanwezige topsprinters. "Je hikt tegen iets aan en dat was succes in de Tour", zegt de 24-jarige sprinter vrijdag op de ploegpresentatie van Lotto-Jumbo. "Dan lukt het en dan ook nog in de mooiste sprint van het jaar. Het was een soort bevrijding."

De bevrijding zat 'm ook in het feit dat Groenewegen afgelopen jaar vijftien keer nét naast de zege greep. Daarom stelt hij: "Ik wil volgend jaar zoveel mogelijk winnen. Het liefst ook in de Tour: meer etappes winnen."

De zege in Parijs was niet alleen een bevestiging voor Groenewegen zelf. Zijn ploeg beloonde hem met een contractverlenging tot en met 2020.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Succes in Parijs smaakt naar meer voor Groenewegen

"Ik voel me hier goed, heb vaste jongens om mij heen die me helpen in de sprinttrein. Daar groeien we ook in. Ik heb het idee dat het alleen maar beter gaat."

Boom extra wagon

Voor 2018 haakt ook het wagonnetje van Lars Boom aan in die sprinttrein. "Aan Lars heb je een hele sterke pion die, als hij echt in goeden doen is, met zijn power wel kan tellen voor vier jongens."

Programma Groenewegen tot Tour

6 februariDubai Tour
14 februariRonde van de Algarve
25 februariKuurne-Brussel-Kuurne
4 maartParijs-Nice
25 maartGent-Wevelgem
29 maartDwars door Vlaanderen
4 aprilScheldeprijs
8 aprilParijs-Roubaix
16 meiTour of Norway
13 juniZLM Toer
30 juniNK
7 juliTour de France

De andere renners die voor Groenewegen de sprints moeten aantrekken: "Timo Roosen, Tom Leezer, Paul Martens en Amund Grøndahl Jansen. Dat is de groep rondom Dylan", stelt ploegleider Merijn Zeeman.

Van Poppel rijdt Milaan-Sanremo, Giro en Vuelta

Komend jaar telt de selectie van Lotto-Jumbo nog een andere Nederlandse sprinter van naam: Danny van Poppel. Hij komt over van Team Sky, waar hij nooit de kans kreeg om in grote rondes zijn snelheid te tonen.

Bij Lotto-Jumbo rijdt Van Poppel vooral de grote wedstrijden die Groenewegen niet rijdt: onder meer Milaan-Sanremo, Tirreno-Adriatico, de Giro en de Vuelta. En ook hij beschikt over zijn eigen treintje. "Die bestaat uit Gijs van Hoecke, Robert Wagner en Maarten Wynants. En voor de Giro komt daar Jos van Emden bij", aldus Zeeman.

Groenewegen wacht nog met deelname aan Sanremo. "Ik vind het een hele mooie koers, maar voor dit jaar sla ik hem nog even over." Vooral de beklimming van de Poggio in de finale vormt nog een struikelblok. "Je moet je er heel erg op voorbereiden en dat zal ten koste gaan van mijn sprint."

STER Reclame