Een onderdeel van het neergehaalde vliegtuig
NOS NieuwsAangepast

Voorzitter MH17-stichting: ontzettend nijdig over 'vondst' resten

De Stichting Vliegramp MH17 doet een oproep aan mensen die stoffelijke resten van de vliegramp vinden of hebben gevonden, die op respectvolle wijze in te leveren bij de plaatselijke autoriteiten. In een verklaring vraagt het bestuur van de stichting die vinders ook in het belang van de nabestaanden "zich te onthouden van het zoeken naar publiciteit, persoonlijke roem en/of politieke voordelen".

Aanleiding voor de verklaring is volgens de stichting een video die op 11 december op YouTube verscheen van de omstreden videojournalist Patrick Lancaster. Hij toonde op de video de vondst van 52 botresten, die afkomstig zouden zijn van de plaats in Oekraïne waar de Boeing werd neergehaald. Later leverde hij die resten in bij de lokale autoriteiten en deed hij daar ook verslag van op YouTube.

Nijdig

Voorzitter van de stichting en zelf ook nabestaande Piet Ploeg gelooft het verhaal van de journalist niet. "Ik was eerlijk gezegd ontzettend nijdig. Het kan haast geen toeval zijn dat je ergens op de crashsite loopt, toevallig een steen opraapt en een kuiltje aantreft met een aantal botresten, terwijl die plek helemaal door de onderzoekers is afgegraven en gezeefd", vertelt hij in het NOS Radio 1 Journaal.

De stichting schrijft dat een aantal van die botresten inmiddels is onderzocht en geïdentificeerd, waarna de betrokken nabestaanden zijn geïnformeerd. Het stoort Ploeg dat journalisten nu al voor de derde keer "onder bedenkelijke omstandigheden" botresten vinden en daarmee de publiciteit zoeken.

Sollen

Ploeg vindt het wel goed dat stoffelijke resten van slachtoffers niet in Oekraïne achterblijven. "Ga respectvol om met stoffelijke resten. Zorg ervoor dat ze op een nette, keurige, respectvolle manier bij autoriteiten worden ingeleverd en ga hier geen persoonlijk voordeel uit halen of scoops proberen te halen."

Het stoort de stichting hoe er wordt "gesold" met menselijke resten. Het is voor de nabestaanden iedere keer een zware confrontatie met de gewelddadige dood van hun geliefden, zegt Ploeg. "Ze moeten dan ook de beslissing nemen of ze ze gaan bijzetten in het graf, of bijvoorbeeld laten cremeren. En voor sommige mensen is dat al de vierde, vijfde of zesde keer."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl