Hans Alders tijdens een bezoek aan het aardbevingsgebied in Groningen
In samenwerking met
RTV Noord

Alders: NAM schat woningversterking veel te laag in

Er moeten in Groningen veel meer huizen versterkt worden dan uit een recent onderzoek van de NAM blijkt. Dat stelt Hans Alders, de Nationaal Coördinator Groningen (NCG).

Volgens Alders zijn de aantallen die de NAM gebruikt veel lager dan hij als nationaal coördinator in de praktijk tegenkomt. "Uit de eerste inspecties en berekeningen onder regie van de NCG in de kern van het aardbevingsgebied blijken alle gebouwen te moeten worden versterkt. Het gaat dan om 3000 gebouwen."

Uit een nieuwe analyse blijkt volgens de NAM dat er 2800 woningen versterkt moeten worden. Bij die panden is de kans dat iemand overlijdt door instorting van het gebouw groter dan één op de 100.000. Aan die gebouwen moet iets gedaan worden.

Enorm gat

Het verschil met de berekeningen van de NAM is nog groter. "Er zijn al meer dan 2000 zogenoemde vallende objecten versterkt en de verwachting is dat er daar nog ongeveer 1500 van volgen. Er zit dan ook een enorm gat tussen de statistische benadering van de NAM en de daadwerkelijk aangetroffen versterkingsopgave", aldus Alders tegen RTV Noord.

Alders kan het grote verschil niet eenvoudig verklaren. Hij kan ook niet zeggen hoeveel gebouwen uiteindelijk versterkt moeten worden. Hij heeft minister Wiebes van Economische Zaken geadviseerd om de cijfers van de NAM niet te volgen, maar te kijken naar de praktijk.

Schadeafwikkeling

De vraag is hoe groot de invloed van de NAM op de schadeafwikkeling straks nog is. Binnenkort praten de NAM en minister Wiebes over de rol van het bedrijf. Wiebes zei eerder deze maand dat de NAM "er helemaal tussenuit gaat".

NAM-directeur Schotman denkt dat de minister en het bedrijf daar hetzelfde over denken. "Ik vind dat wij ons als NAM niet moeten bemoeien met het schadeprotocol, daar moeten we tussenuit. Als hij dat bedoelt, dan denken we er hetzelfde over", aldus Schotman.

Er is nog geen datum gepland voor het gesprek tussen Schotman en Wiebes.

Advertentie via Ster.nl