ANP
NOS NieuwsAangepast

Nederland klaar voor lidmaatschap VN-Veiligheidsraad

Nederland zal volgend jaar als speciale taak bij de VN-Veiligheidsraad alle verklaringen en resoluties over Afghanistan voorbereiden. Dat heeft minister Zijlstra van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt bij de presentatie van Nederland als lid.

Verder richt Nederland zich op drie grote thema's: VN-missies, gerechtigheid en klimaatverandering. "Zonder gerechtigheid geen vrede", zei Zijlstra in zijn toespraak.

Nederland klaar voor lidmaatschap VN-Veiligheidsraad

"Dagelijks worden we via de media geconfronteerd met vreselijk menselijk leed", zei minister Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. "Klimaatverandering speelt daar een rol in, dat valt niet te ontkennen."

Nederland bezet per 1 januari een zetel in de raad, na een deal te hebben gesloten met Italië om de termijn te delen. Italië bezette dit jaar de zetel.

Minister Kaag: menselijk leed door klimaatverandering valt niet te ontkennen

De presentatie van het Nederlandse lidmaatschap vond plaats in het Vredespaleis in Den Haag, in aanwezigheid van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties Guterres. Hij prees Nederland als trouwe deelnemer aan VN-vredesmissies en voor de inzet voor internationale tribunalen en strafhoven.

Zijlstra nam symbolisch het naambordje 'The Netherlands' met de Nederlandse vlag in ontvangst, dat dus na lange tijd weer op de grote ronde vergadertafel in New York komt te staan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl