De stoet hoogleraren bij de opening van het academisch jaar ANP

De Universiteit Utrecht heeft de sollicitatiecommissie voor een nieuwe rector aangepast na een storm van kritiek op de eenzijdige samenstelling.

Die bestond aanvankelijk uit zes overwegend oudere heren en één jonge vrouw - een studente uit de Universiteitsraad. Daar zijn nu twee vrouwen aan toegevoegd: hoogleraar Economie Janneke Plantenga en hoogleraar Sociale Wetenschappen Naomi Ellemers.

Rector Bert van der Zwaan neemt in maart afscheid. De universiteit publiceerde maandag de namen van de medewerkers die zich buigen over de keuze van zijn opvolger.

Dat leidde volgens universiteitsblad DUB tot verontwaardigde reacties op het universitaire intranet. Ook tekenden zo'n 50 medewerkers protest aan tegen het mannelijke karakter van de commissie.

Sollicitatiecommissie Universiteit Utrecht DUB/Niels Bongers

De universiteit besteedde dit jaar bij de opening van het academisch jaar extra aandacht aan vrouwelijke hoogleraren. Zij liepen voorop in de stoet. Ook kwam er een netwerk dat moet zorgen voor meer vrouwelijke hoogleraren aan de UU.

De universiteit viert dit jaar het Westerdijkjaar, omdat Johanna Westerdijk in 1917 als eerste vrouw in Nederland hoogleraar werd. Een eeuw later is nog slechts een vijfde van de hoogleraren op de Universiteit Utrecht vrouw, schrijft RTV Utrecht.

STER reclame