Vrijwilligers van een voedselbank aan het werk
NOS NieuwsAangepast

Het wordt volgend jaar drukker bij de voedselbank

De voedselbank verruimt de normen: ook mensen die iets meer te besteden hebben, kunnen voortaan in aanmerking komen voor een voedselpakket. Dat komt omdat supermarkten meer eten weggeven.

Alleen mensen die kunnen bewijzen dat ze na aftrek van vaste lasten maar weinig geld overhouden om van te leven, kunnen op dit moment naar de voedselbank. Vanaf 1 januari mogen ook mensen die iets meer overhouden naar de voedselbank. Het bedrag wordt voor elk huishouden verhoogd met 10 euro en daarnaast ook nog eens met 5 euro per persoon.

Verder mogen mensen ook nog meer uitgavenposten als noodzakelijke uitgaven meerekenen. Deze veranderingen leiden voor een eenpersoonshuishouden tot een verruiming van 94 euro.

Waarschijnlijk wordt het bij veel voedselbanken een stuk drukker. "Het betekent dat we nog meer voedsel moeten scoren", zegt Ulfert Molenhuis van de voedselbank Groningen. "Dus wij moeten echt op onze tenen gaan lopen om iedereen te kunnen bedienen."

Er is volgens Molenhuis een heel grote groep die net boven de bestaande norm zit. "Dus er komen heel veel nieuwe klanten bij." Het wordt voor de Groninger voedselbank dus nog wel een uitdaging. "Samen met Amsterdam en Rotterdam zijn we een van de armste steden van Nederland. Het wordt dus best lastig. Maar het is goed dat we meer mensen kunnen helpen. Daar doen we het voor."

Meer voedsel

De voedselbanken verruimen de norm omdat ze meer voedsel krijgen van supermarkten. Als ze niet meer klanten krijgen, moet dat voedsel weggegooid worden. Vorig jaar maakten de voedselbanken het ook al makkelijker om hulp aan te vragen.

Volgens de voedselbanken leven in Nederland meer dan 1 miljoen mensen onder de armoedegrens. De voedselbanken vinden wel dat mensen moeten leren op eigen benen te staan. De voedselhulp is tijdelijk. Van mensen die die naar de voedselbank gaan, wordt verwacht dat ze meewerken aan het vinden van een oplossing voor hun financiële problemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl