Veel cellen extra beveiligde gevangenis Vught jaar in jaar uit leeg

Aangepast
Extra Beveiligde Inrichting Vught ANP

De Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught staat al jaren voor een groot deel leeg. Op vragen van de NOS antwoordt het ministerie van Justitie en Veiligheid dat van de 18 plaatsen in Vught er dit jaar gemiddeld 4 bezet zijn. In de jaren ervoor was dat gemiddelde achtereenvolgens 6, 6, 8 en 4.

De EBI is bedoeld voor gevangenen met een extreem vluchtrisico en kent de zwaarste vorm van beveiliging. In zijn huidige vorm bestaat de EBI sinds 1997. Het gebouw telt in totaal 18 plaatsen voor gedetineerden. Ze zijn verdeeld over 3 afdelingen met elk maximaal 6 plaatsen. Onder de mensen die nu in Vught zitten is Willem Holleeder. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij een reeks moorden.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Extra Beveiligde Inrichting in Vught al jaren bijna leeg

Minister Dekker voor Rechtsbescherming zegt in een reactie dat de EBI hard nodig blijft en dat de inrichting helpt om ontsnappingen te voorkomen. "Naar de EBI gaan alleen de allerzwaarste criminelen."

Dekker vindt het geen doel op zich om alle plaatsen te bezetten. Volgens hem moet goed gekeken worden of iemand echt een gevaar vormt. "Als het er vier zijn, zitten er vier en als het er acht zijn, zitten er acht."

De minister benadrukt dat je niet iedere crimineel in de EBI kunt zetten. Hij wijst er bijvoorbeeld op dat de behandeling er zwaarder is dan in andere gevangenissen en dat er strengere bezoekregels zijn.

STER Reclame