
Geen sneeuwvlok op je winterband? Je riskeert een Duitse boete
Wie binnenkort met de auto op wintersport gaat, moet goed in de gaten houden dat Duitsland per 1 januari aanstaande de veiligheidsregels voor winterbanden aanscherpt. De banden moeten voortaan niet alleen maar het keurmerk M+S hebben, maar ook een alpine-symbool in de vorm van een sneeuwvlok.
Om niet direct iedereen op te zadelen met hoge kosten voor nieuwe winterbanden, geldt er een overgangsperiode tot september 2024. Voorwaarde is wel dat de banden moeten zijn gekocht voor 1 januari 2018. "Winterbanden die geproduceerd worden na 1 januari 2018, moeten dus voorzien zijn van een alpine-symbool."
"Ga je op wintersport komend seizoen, let daar dus goed op bij de aanschaf van nieuwe winterbanden", zegt een woordvoerder van de Bovag. Uit onderzoek van die branchevereniging van garages, blijkt dat 86 procent van de mensen die naar de sneeuw gaat, niet op de hoogte is van die nieuwe regels.
"En dat kan je in Duitsland een boete opleveren van 60 tot 80 euro. Dat is misschien te overzien, maar raak je betrokken bij een ongeluk, dan kom je bij een officier van justitie toch in problemen."

Mede door deze nieuwe regels, maar vooral ook door de afgelopen heftige sneeuwperiode in ons land, is het momenteel topdrukte bij Apollo Vredestein in Enschede.

"Het is een redelijk gekkenhuis ja", zegt Benelux-directeur Paul Eidhof van Vredestein. "Dit doet ons een beetje denken aan de strenge winters van 2010 en 2011. Toen konden we de vraag ook bijna niet aan, omdat er gewoon te weinig vrachtwagens waren om alle banden te vervoeren."
Dat betekent dus vertraging. "Dat zie je ook in garages, waar mensen soms één of twee weken moeten wachten voordat de winterbanden er omheen kunnen."
'3 miljoen auto's rijden op winterbanden'
- liveblog
538 wil Oranjedag doorzetten ondanks kritiek • Alle vakantiegangers Rhodos uit quarantaine
Het belangrijkste coronanieuws uit binnen- en buitenland van zondag 18 april.
Spanning Zwarte Zee loopt op: 'Rusland wil Oekraïne instabiel houden'
Opstomende oorlogsschepen, een militaire oefening en de dreiging van een invasie. Het gebied groeit uit tot het brandpunt in de relatie tussen Rusland en het Westen.
Breda vraagt kabinet of 538-Oranjedag kan doorgaan na massale ondertekening petitie
De petitie is een initiatief van medewerkers van het Amphia Ziekenhuis in de Brabantse stad. Zij willen dat het proefevenement, waar 10.000 bezoekers naartoe mogen, wordt geannuleerd.