PvdA-Europarlementariër Paul Tang
NOS NieuwsAangepast

Foutje Europarlementariër: Nederland eigenlijk toch belastingparadijs

Nederland en drie andere landen hadden door het Europees Parlement toch bestempeld moeten worden als belastingparadijs. De Duitse christendemocraat Karl-Heinz Florenz heeft zijn tegenstem achteraf gecorrigeerd: hij was toch voor het voorstel van de Nederlandse Europarlementariër Paul Tang.

Tegen Trouw zegt een woordvoerder van de Duitser dat hij een verkeerd knopje had ingedrukt: het was een domme vergissing die dezelfde dag nog is rechtgezet. In het Europees Parlement wordt vaak uren achtereen gestemd, wat fouten in de hand werkt.

Bij de stemming waren 327 leden voor en precies evenveel tegen. Volgens de regels is een voorstel dan verworpen. Bij de stemming viel toen al op dat vooral de christendemocraten verdeeld stemden. Vooral Duitse christendemocraten stemden toen voor, maar Florenz dus in eerste instantie niet.

Tang reageert laconiek

De aangepaste stem van de Duitser verandert niks aan de officiële uitslag. Nederland, Ierland, Malta en Luxemburg zijn dus volgens het Europees Parlement nog steeds geen belastingparadijs, ook niet nu het foutje van Florenz is gecorrigeerd.

PvdA'er Tang baalde vorige week dat zijn voorstel het net niet haalde. In de krant reageert hij nu laconiek: "Of het nou de helft van de stemmen is of de helft plus één. Nederland­­ zal zich achter de oren moeten krabben."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl