Mounir Baatour in de studio van Shams Radio
NOS Nieuws

Eerste Arabische lhbt-radiozender zendt uit met steun van Nederland

Een primeur voor de Arabische wereld: sinds maandag is een Tunesisch radiostation in de lucht dat zich richt op de lhbt-gemeenschap. De zender heet Shams Radio en is 24 uur per dag online te beluisteren.

Het motto van Shams Radio is dignité et egalité, waardigheid en gelijkheid. De uitzendingen gaan over politieke, economische en sociale onderwerpen met bijzondere aandacht voor lhbt'ers.

Tienduizenden euro's uit Nederland

Aan het radiostation zit een Nederlands tintje: homorechtenorganisatie Shams kreeg subsidie van het ministerie van Buitenlandse Zaken om het radiostation op te zetten. Hoeveel Nederland gaf, wil BuZa niet zeggen. Het ging in ieder geval om minder dan 100.000 euro, zegt zenderbaas Mounir Baatour tegen verslaggever Jeroen de Jager in Nieuws en Co.

Ze noemen ons pervers, zondaars en sodomieten.

Mounir Baatour

Baatour, in het dagelijks leven advocaat, zegt dat ze Shams Radio zijn begonnen omdat lhbt'ers worden buitengesloten. "We hebben geen stem in Tunesië noch in de rest van de Arabische wereld. Alle media berichten negatief over homoseksuelen. Ze noemen ons pervers, zondaars en sodomieten."

De negatieve reacties op de lancering van het station lieten dan ook niet lang op zich wachten. Medewerkers werden beledigd en zelfs met de dood bedreigd. De raad van imams in het land wil dat het station wordt gesloten. Maar voorlopig blijven ze gewoon uitzenden via internet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl