NOS Nieuws

Ook Noren willen 'gratis' Nederlands windpark bouwen

  • Rob Koster

    Economieverslaggever

  • Rob Koster

    Economieverslaggever

Naast het Zweedse Vattenfall (moederbedrijf van Nuon) heeft ook het Noorse Statoil zich ingeschreven voor de bouw van het windmolenpark Hollandse Kust Zuid. Dat heeft de Noorse oliegigant bevestigd aan persbureau Reuters.

Het zou voor het eerst zijn dat een Nederlands windmolenpark op zee zonder subsidie wordt gebouwd. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat maakt alleen bekend dat er belangstelling van het bedrijfsleven is. Of er naast Vattenfall en Statoil nog meer inschrijvingen zijn, is daarom onduidelijk.

Wind op zee kostte de Nederlandse overheid al veel minder subsidie dan de 18 miljard die er aanvankelijk voor alle windparken is uitgetrokken. Na de aanbestedingen voor het windpark Borssele 1 & 2 door het Deense Orsted en Borssele 3 & 4 door Shell, Eneco en Van Oord schatte toenmalig minister Kamp van Economische Zaken de kosten in op 6 miljard euro. Als de overheid eruit komt met de Zweden of de Noren kan ook dat bedrag nog omlaag.

Naar aanleiding van het eerste subsidieloze windmolenpark op zee in Duitsland door ENBW, besloot Kamp de wijze van aanbesteding te veranderen. Voordat er subsidie uitgekeerd zou worden voor Hollandse Kust Zuid doet de overheid een poging om het park zonder subsidie te laten bouwen. Ondanks scepsis bij veel Nederlandse insiders in de markt lijkt dat nu dus te gaan lukken.

Doorbraak energietransitie

Minister Wiebes van Klimaat en Economische Zaken spreekt van een doorbraak. De Stichting Natuur en Milieu spreekt van "een cruciale doorbraak in de energietransitie" en "een historische mijlpaal". De branchevereniging voor windenergie NWEA spreekt over "fantastisch en ongelooflijk nieuws".

De onderhandelingen met Vattenfall, Statoil of een eventuele andere gegadigde moeten overigens nog wel positief worden afgerond. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat trekt daar een paar maanden voor uit.

Strikt genomen is het park niet helemaal 'zonder subsidie'. De overheid laat netbeheerder Tennet de kabel en het stopcontact voor het windmolenpark bouwen, die kosten zijn dus wel voor de overheid. Ook het bodemonderzoek voor Hollandse Kust Zuid is al door de belastingbetaler bekostigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl