Prijswinnende foto Syrisch meisje 'symbool voor lot honderdduizenden kinderen'

Aangepast
De prijswinnende foto van het Syrische meisje Zahra Mahmoud Muhammed Muheisen / AP/dpa

Haar naam is Zahra. Het 5-jarige meisje werd in 2016 in een Jordaans vluchtelingenkamp geportretteerd door fotograaf Muhammed Muheisen. Zijn foto is door Unicef uitgeroepen tot foto van het jaar.

Met haar ouders en zes broers en zussen ontvluchtte Zahra Mahmoud in april 2015 de Syrische burgeroorlog. Sindsdien woont ze in een tent in buurland Jordaniƫ en gaat ze niet naar school omdat haar ouders dat niet kunnen betalen.

Voor Muheisen stond Zahra's gezicht en dan met name haar ogen symbool voor het lot van honderdduizenden andere gevluchte jongens en meisjes. "Ogen liegen niet. Het is de poort naar de ziel. Door de ogen centraal te stellen, wil ik de wereld laten zien wat deze kinderen hebben gezien", vertelt Muheisen in onderstaande video.

Foto's van Rohingya-vluchtelingen in Bangladesh kregen de tweede en de derde prijs. Op de foto van de Bengalese K.M. Asad staat een moeder die met haar kind op het strand van Cox's Bazar aankomt.

In de tweede helft van dit jaar ontvluchtten meer dan 600.000 Rohingya hun thuisland Myanmar vanwege wat de Verenigde Naties etnische zuiveringen noemen.

Een Rohingya-moeder uit Myanmar komt met haar kind aan in buurland Bangladesh K.M. Asad / Zuma Press

Dit zwart-witbeeld van Kevin Frayer eindigde op plaats drie. De Canadees had in de loop der jaren al heel wat mensen in noodsituaties gefotografeerd, maar was door het grote verdriet van deze jongen uit het veld geslagen.

Rohingya-kinderen smeken om voedsel in een vluchtelingenkamp in Bangladesh Kevin Frayer / Getty Images

Unicef Duitsland, dat de prijs jaarlijks uitreikt, had voor een aantal foto's ook een eervolle vermelding. Hieronder zie je een selectie.

Een tweeling in Ivoorkust vraagt om geld in ruil voor een zegen. In het West-Afrikaanse land geloven mensen dat tweelingen mystieke krachten hebben Anush Babajanyan / VII Agency
Moslim-meisjes op Zanzibar zwemmen in zee. Ze trotseren daarmee een zwemverbod voor vrouwen Anna boyiazis
Een albino-meisje in Tanzania. In heel Afrika lopen albino's het gevaar dat ze worden vermoord of verminkt omdat hun lichaamsdelen geluk zouden brengen Ana Palacios
Een alleenstaande vader in Hannover met zijn dochter Hannah. Haar moeder overleed toen Hannah nog een baby was Leona Ohsiek

STER Reclame