EPA

Duitse piloten van Ryanair leggen morgen om 05.00 uur het werk neer. De actie duurt tot 09.00 uur, meldt de Duitse vakbond Vereinigung Cockpit (VC).

Ryanair zou gisteren met de vakbond spreken over arbeidsvoorwaarden, maar zei op het laatste moment af. Ryanair zou niet akkoord zijn gegaan met twee van de vijf afgevaardigden van de vakbond. Dit leidde tot grote woede bij de bond. In een schriftelijke reactie laat Ryanair weten dat bij de afgevaardigden geen Ryanair-piloten zaten en dat de vliegmaatschappij daarom niet wilde onderhandelen met de vakbond.

Vorige week liet Ryanair nog weten voortaan wel te willen onderhandelen met de vakbond. VC gelooft hier niets meer van. "De belofte van Ryanair om onderhandelingen te voeren met de VC, kan alleen worden gezien als een nieuwe PR-stunt", zegt de Duitse vakbond.

Nederlandse reizigers

Veel Nederlanders vliegen met Ryanair vanuit Keulen, Weeze of Bremen. Tussen 05.00 uur en 09.00 uur zouden er morgen drie vluchten vanuit Keulen vertrekken, vijf vanuit Weeze en één vlucht van Bremen. "Voor ons is nog niet duidelijk of deze vluchten doorgaan", zegt een woordvoerder van Vliegveld Weeze. "Wij raden passagiers aan om de website van Ryanair in de gaten te houden."

Salarisonderhandelingen

Ryanair ligt al maanden in de clinch met piloten. Ze eisen meer loon van de low-budget vliegmaatschappij. Afgelopen najaar werden er nog honderden vluchten geschrapt omdat door verkeerde planning een groot tekort aan piloten was ontstaan. Zo'n 700.000 passagiers werden hierdoor getroffen.

Het is afwachten wat er morgen gaat gebeuren. Als alle piloten van Ryanair gaan staken, heeft dat grote gevolgen voor het vliegverkeer in Duitsland. Ryanair doet een oproep aan alle Duitse piloten om wel gewoon te gaan werken om zo niet de reisplannen van Duitser een week voor kerst te dwarsbomen. De grote vraag is dus wat de Duitse piloten morgen gaan doen.

STER reclame