NOS VoetbalAangepast

Ajax in 2017: van het vertrek van Bosz tot het ontslag van Keizer

Het (halve) seizoen van Ajax-trainer Keizer

Marcel Keizer is welgeteld zes maanden trainer van de hoofdmacht van Ajax geweest. Zijn aanstelling op 17 juni wekte al verbazing, omdat de oefenmeester in Amsterdam net een jaar als trainer van Jong Ajax achter de rug had.

Met die ploeg maakte Keizer weliswaar indruk in de Jupiler League, maar op zijn cv staan vooral clubs uit de Jupiler League. Met Cambuur werkte hij even in de eredivisie. Onder de opvolger van de vertrokken Peter Bosz zwalkt de Amsterdamse ploeg vervolgens door Europa en de competitie. Een overzicht van de gebeurtenissen.

Het elftal van Ajax voor de finale van de Europa League

24 mei: Ajax staat in de finale van de Europa League tegenover Manchester United en verliest kansloos met 2-0. Er is niettemin lof voor het spel dat Ajax in Europa laat zien. Trainer Peter Bosz heeft de Amsterdamse club weer zijn ouderwetse branie teruggegeven. Ajax telt, met een jonge ploeg bovendien, weer mee in Europa. Bosz vraagt de spelersgroep bij elkaar te blijven om in het nieuwe seizoen voor de prijzen te gaan.

6 juni: Ondanks dat Bosz na de finale uitspreekt te willen blijven bij Ajax, komen er steeds meer geruchten dat Bosz toch gaat vertrekken. Uiteindelijk blijkt het zo te zijn: Bosz vertrekt bij Ajax en kiest voor Borussia Dortmund.

Peter Bosz tijdens Ajax - Manchester

17 juni: Ajax maakt bekend dat Marcel Keizer de nieuwe hoofdtrainer wordt. Keizer kwam in het verleden voor Ajax uit. Als trainer werkte hij bij Telstar, FC Emmen, SC Cambuur en Jong Ajax. Met Jong Ajax maakte hij in het seizoen 2016/2017 grote indruk in de Jupiler League. De Amsterdammers speelden met een jonge ploeg heel aantrekkelijk voetbal en eindigden uiteindelijk als tweede.

4 juli: Keizer leidt tijdens het trainingskamp van Ajax voor het eerst echt de training. De trainer heeft 25 spelers onder zijn hoede.

8 juli: Drama voor Ajax tijdens het trainingskamp in Oostenrijk. Middenvelder Abdelhak Nouri zakt in elkaar tijdens een oefenwedstrijd tegen Werder Bremen.

13 juli: Enkele dagen na het tragische incident blijkt Nouri ernstig en blijvend hersenletsel te hebben overgehouden aan de hartstilstand. De voetbalwereld is ontsteld.

Steunactie voor Ajacied Abdelhak Nouri

2 augustus: Nog een klap voor Ajax. OGC Nice schakelt de Amsterdammers uit in de voorronde van de Champions League. Na de 1-1 in Frankrijk volgt in Amsterdam opnieuw een gelijkspel: 2-2. "Dit is een keiharde klap", zegt Keizer na afloop. Ajax kan Europees voetbal redden door de groepsfase van de Europa League te halen. De tegenstander wordt het Noorse Rosenborg.

12 augustus: Het slechte nieuws houdt aan bij Ajax. De competitiestart in Almelo tegen Heracles loopt uit op een sof. Ajax verliest met 2-1 en Keizer moet opnieuw uitleggen waarom Ajax geen voorsprong kan vasthouden.

17 augustus: Ajax verliest in Amsterdam de eerste wedstrijd uit de play-offs voor de Europa League van Rosenborg met 1-0. "Je mag het woord crisis in de mond nemen"', zegt Keizer na de dramatische nederlaag.

18 augustus: Davy Klaassen en Kenny Tete zijn al weg, Davinson Sánchez vertrekt na de start van de competitie ook. Ajax incasseert een megabedrag van Tottenham Hotspur (zo'n 40 miljoen euro) voor de verdediger die in zijn eerste seizoen in Amsterdam grote indruk maakte.

24 augustus: Marcel Keizer faalt met Ajax in Europa. In Noorwegen verliest Ajax opnieuw van Rosenborg. Het Europese seizoen voor Ajax zit erop. Voor het eerst in ruim een kwart eeuw mist Ajax het hoofdtoernooi.

17 september: Ajax blijft in de competitie ook worstelen. De club speelt bij ADO Den Haag gelijk: 1-1. Een week later neemt Vitesse de Amsterdammers in de hoofdstad de maat: 1-2.

Marcel Keizer na de nederlaag tegen Vitesse

12 oktober: Peter Bosz zegt in een interview met de NOS dat hij ook zonder de interesse van Borussia Dortmund zou zijn vertrokken bij Ajax. Hij zou een flink meningsverschil hebben gehad met Dennis Bergkamp. Bosz pleitte voor veranderingen binnen de technische staf, de leiding van Ajax gaf hem zijn zin niet.

22 oktober: Ajax wint de eerste topper van het seizoen. In Rotterdam wordt aartsvijand en landskampioen Feyenoord met 4-1 verslagen. Er verschijnt eindelijk een glimlach op het gezicht van Keizer. Het is de derde wedstrijd op rij dat Ajax vier keer scoort.

5 november: Net als Vitesse loopt ook FC Utrecht als winnaar de Johan Cruijff Arena uit: 1-2. PSV loopt verder uit.

2 december: Ajax komt bij FC Twente niet verder dan 3-3 en een week later staat de topper tegen koploper PSV op het programma. Het verschil op de ranglijst is al tien punten.

10 december: Ajax slaagt erin de competitie weer enigszins spannend te maken door de Eindhovenaren met 3-0 te verslaan. In dezelfde week wordt thuis ook Excelsior verslagen (3-1) en in Alkmaar wint Ajax met 2-1 van AZ. Het verschil met PSV is nog maar vijf punten, omdat PSV midweeks niet weet te winnen van FC Groningen (3-3).

20 december: Het wisselvallige Ajax kan in Enschede opnieuw geen voorsprong vasthouden. In de slotfase van het bekerduel met Twente maakt de thuisclub gelijk, om de Amsterdammers vervolgens in de strafschoppenreeks uit te schakelen.

21 december: De directie van Ajax is klaar met hoofdtrainer Marcel Keizer, individueel trainer Dennis Bergkamp en assistent-trainer Hennie Spijkerman. Ze worden op non-actief gesteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl